Najavljeno i saslušanje bivše gradonačelnice Marije Ćatović

Pripremno ročište sudija Dijana Ričković je odgodila za 14. decembar
591 pregleda 4 komentar(a)
Marija Ćatović, Foto: Filip Roganović
Marija Ćatović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 09.11.2018. 06:39h

U Privrednom sudu Crne Gore juče je počela rasprava u parnici koju je povela kompanija “Montenegroregion” iz Danilovgrada, u vlasništvu trojice ruskih državljana, a koja je tužila državu i Opštinu Kotor, i traži oko 20 miliona eura odštete, jer navodno već 12 godina ne može da gradi turističko naselje u Morinju.

Pripremno ročište sudija Dijana Ričković je odgodila za 14. decembar, a advokatica Montenegroregiona Zorica Đukanović tražila od suda da zadrži pravo da u daljem toku sudskog postupka, kao svjedoka, pozove i bivšu gradonačelnicu Kotora Mariju - Maju Ćatović.

Advokatica Đukanović je istakla da su i prvotuženi država (Ministarstvo kulture i Uprava za zaštitu kulturnih dobara), i drugotužena (Opština Kotor), svojim protiv pravnim radnjama, kao uzročnom vezom i nastalom posljedicom “krivi, jer je šteta učinjena namjerno”.

“Ovo iz razloga što su bili svjesni svojih posljedica na način što su posebno tražeći dostavu, odnosno, dokument HIA studiju, koja u tom momentu nije bila propisana pozitivnim propisima CG. To se nesporno zaključuje kroz čitavu korespodenciju”, istakla je između ostalog advokatica Đukanović.

Rusi su pokrenuli postupak pred Privrednim sudom, a izvršni direktor Aleksandr Shaporev nedavno saopštio “Vijestima” da su ih vladini zvaničnici prevarili, a najviše direktor Direktorata za kulturnu baštinu Aleksandar Dajković, zbog kojeg su, kako tvrdi, imali dodatne troškove.

Punomoćnik drugotužene u ovom Opštine Kotor Ognjen Vukasović, usprotivio se predlogu za saslušanje bivše gradonačelnice Ćatović jer se, kako tvrdi, sva formalna korespodencija već nalazi u spisima predmeta.

“A čak i eventualna usmena obećanja fizičkih lica nijesu od uticaja na ovaj postupak, niti je postojalo ovlašćenje, niti zakonsko utemeljenje za eventualno davanje usmenih obećanja”, naveo je Vukasović prema sudskom zapisniku u koji su “Vijesti” imale uvid.

Rusi tvrde da su im, prlilikom kupovine 7.821 metra kvadratnog zemljišta od privatnih vlasnika 2006. godine, “predstavnici urbanizma u Opštini Kotor pokazali skice i rekli da na toj parceli postoje neki stari temelji na kojima se bez problema može graditi”. U to doba DPS je bio na vlasti u lokalnoj samoupravi Kotora.

Zamjenik Zaštitnika imovinsko pravnih interesa CG Milan Krsmanović ocijeno je da na bazi dokaza na koje se tužilac pozvao neće se moći “utvrditi nastanak kako stvarne štete, tako ni izmakle dobiti koju tužilac potražuje”.

Iz kabineta ministra kulture Aleksandra Bogdanovića su nedavno odgovorili da “Montenegroregion “nije oštećena strana, posebno imajući u vidu podatak da su u trenutku sticanja vlasništva nad parcelama u okviru DUP-a ‘Morinj’ planirane zelene površine, dakle nipošto gradnja bilo kojeg oblika”.

Markoviću pisali još u martu 2017. godine

Investitori koji su osnovali preduzeće “Montenegroregion” pismeno su se obratili premijeru Dušku Markoviću još u drugoj polovini marta 2017. godine kada su mu ukazali na propuste koje stranom investitoru “nameću biznis i administrativne barijere za ralizaciju višemilionske investicije za turistički kompleks u Morinju”

Bonus video: