Najjeftiniji tablet na svijetu

Tablet uređaj "Aakash" je namijenjen studentima i učenicima u Indiji koji su do sada bili zakinuti za pristup internetu i znanju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2011. 19:40h

U Indiji je danas predstavljen "Aakash", tablet za koji tvrde da je najjeftiniji na svijetu jer košta svega 35 dolara. "Aakash", što u prevodu znači nebo, namijenjen je studentima i učenicima u Indiji koji su do sada bili zakinuti za pristup internetu i digitalnom svijetu.

Uređaj ima ekran osjetljiv na dodir i podržava surfovanje internetom i videokonferencije. Baterija traje tri sata ima i dva USB-ulaza, ali stručnjaci sumnjaju da će performanse biti zadovoljavajuće i navode kako takvi jeftini uređaji obično ne opravdavaju očekivanja.

Priliku da testiraju "Aakash" je dobilo 500 studenata kojima je uređaje podijelio Kapil Sibal, ministar razvoja ljudskih resursa. Vlada će, najavio je, kupiti 100.000 primjeraka ovog uređaja, a nadaju se da će idućih godina učenicima obezbijediti 10 miliona ovih ili sličnih uređaja.

Ideja je da se učenicima i studentima u malim gradovima i selima širom Indije obezbijedi pristup internetu i znanju i da im se olakša međusobna komunikacija i razmjena znanja.

" Bogati imaju pristup digitalnom svijetu, a siromašni i "normalni" Indijci isključeni su iz njega. "Aakash" će ukloniti tu digitalnu granicu", kazao je ministar.

Uređaj su razvili Indijski institut za tehnologiju i britanska kompanija DataWind.

" Proizveli smo uređaj koji će najzad približiti jeftini internet i računare velikom broju ljudi", poručili su iz kompanije DataWind.

Ova britanska kompanija će ponuditi i komercijalnu verziju "Aakasha" pod nazivom "UbiSlate", koja bi trebalo da se na policama trgovina pojavi krajem godine po cijeni od 60 dolara.

Bonus video: