Nakon devet godina blokade računa: Firma Vuka Rajkovića u stečaju

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić donio rješenje da je kompanija kuma Mila Đukanovića “trajno insolventna i nelikvidna”
609 pregleda 1 komentar(a)
Vuk Rajković, Foto: Savo Prelević
Vuk Rajković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.11.2018. 19:20h

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić uveo je stečaj u podgoričku firmu „Juventa“ biznismena Vuka Rajkovića , čiji je račun u blokadi gotovo devet godina.

Zahtjev za uvođenje stečaja podnio je Rajković.

“Pisanim predlogom stečajnog dužnika predloženo je pokretanje stečajnog postupka nad dužnikom, zbog trajne insolventnosti i nelikvidnosti“, piše u obrazloženju uvođenja stečajnog postupka.

Jovanić je za stečajnu upravnicu imenovao Radojku Kadović iz Nikšića, čime prestaju “zastupnička i upravljačka prava izvršnog direktora, zastupnika i punomoćnika, kao i organa upravljanja stečajnog dužnika“.

“Ta prava prelaze na stečajnog upravnika“, navodi se u obrazloženju.

Rajkoviću, kumu i poslovnom partneru predsjednika Mila Đukanovića sa kojim ima ortačku firmu „Global Montenegro“, javni izvršitelji su već nekoliko godina za vratom.

“Vijesti“ su ranije objavile da je u septembru 2016. izvršitelj Aleksandar Bošković, a potom u novembru iste godine i izvršiteljka Aleksandra Tomković Vukoslavčević, donijeli rješenje o pljenidbi, procjeni i prodaji udjela Rajkovića u firmama “uventa“ i “Global Montenegro“.

Rajković je stoodstotni vlasnik firme “Juventa“ koja je, prema posljednjem izvještaju Centralne banke, u blokadi punih 3.171 dan na iznos od 69.625 eura.

Rajković na tu firmu nema uknjiženih nekretnina, dok je sa Đukanovićem preko kompanije “Global Montenegro“ suvlasnik atraktivnog zemljišnog kompleksa od 20.000 kvadrata na samom ulazu u Budvu, u podnožju brda Košljun.

Bošković je krajem 2014. donio rješenje o izvršenju, koje je kao teret upisano u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na imovinu Rajkovića, kako bi potraživanje naplatila firma “Lunez One SRO“ iz Praga koju mediji povezuju sa narkobosom Darkom Šarićem.

Rajkovićeva kuća u centru Podgorice založena je na ime duga koji ima prema Prvoj banci predsjednikovog brata Aca Đukanovića i češkoj firmi.

Rajković se u dva navrata zaduživao kod firme “Lunez One“ i ukupan dug je dostigao oko milion eura. Firma je preuzela dio kreditnog duga koji Rajković ima prema Prvoj banci, pa u katastarskom listu za dvospratnu kuću Rajkovića i dalje stoje hipoteke i zabrane otuđenja - Prve banke i firme.

Riječ je o kući sa tri stana od 85, 96 i 80 kvadrata i garaži od 25 metara kvadratnih.

“Vijesti“ su ranije objavile da je firma “Lunez One“ registrovana za iznajmljivanje i upravljanje nekretninama, a osnivač je ofšor kompanija “Serraghis Loan Manegment ltd“, registrovana na Kipru.

Prije gotovo šest godina je objavljeno da je Prva banka u decembru 2012. godine sa firmom “Lunez one“ potpisala ugovor o ustupanju kreditnih potraživanja, kojim je precizirano da Česi za 7.778.426 eura otkupljuju dugove ukupne vrijednosti od oko 15 miliona eura.

Ugovorom se firma “Lunez one“ obavezala da preuzme 3.127.447 eura duga prema Prvoj banci Šarićeve kompanije “Tera Ing“.

Ugovorom su preuzeta milionska dugovanja koje je budvanska firma, vlasnica hotela „Max prestige“, od 2008. do 2011. uzimala kod Prve banke.

„Max prestige“ su mediji povezali sa Šarićem jer je vlasnik firme Bojan Stanojković sa njim živio na istoj adresi u Slovačkoj.

Upravo se u Slovačkoj nalazi holding koji je osnivač firme.

Osim preuzimanja duga firme “Max prestige“ i Rajkovića, “Lunez One“ je otkupila i dug prema Prvoj banci od 1,1 milion eura kompanije “MVM invest“ iz Budve, hotelijera Blaža Dedića.

Bonus video: