Nakon godina paralize, četiri mladića napravila prve pokrete

Paralizovani muškarci su bili u stanju da kontrolišu tempo i snagu pokreta što ukazuje da bi funkcija ekstremiteta mogla biti obnovljena i nakon paralize
75 pregleda 6 komentar(a)
paraliza, Foto: Reuters
paraliza, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.04.2014. 19:44h

Četvorica paralizovanih muškaraca, Endrju Mas, Dastin Šilkoks, Kent Stivenson i Rob Samers, uspjeli su da nakon mnogo godina pomjere noge zahvaljujući elektrostimulaciji njihovih kičmenih moždina. Revolucionaran postupak stimulacije povrijeđenog područja kičme izveli su ljekari sa američkog Univerziteta u Kaliforniji, javlja časopis Brain, a prenosi BBC.

Svi mladići su paralizovani od struka prema dolje više od dvije godine i rečeno im je da nema nade i da je njihova situacija beznadežna. Zahvaljujući tehnici elektrostimulacije, pacijenti su mogli da pomjere svoje donje ekstremitete, odnosno saviju prste na nogama te zglobove na nozi i koljena, ali nisu mogli da samostalno hodaju. Paralizovani muškarci su bili u stanju da kontrolišu tempo i snagu pokreta što ukazuje da bi funkcija ekstremiteta mogla biti obnovljena i nakon paralize.

“Ova eksperimentalna tehnika ne znači izlječenje kičmene moždine, ali može u budućnosti imati ulogu u pomaganju drugim paralizovanim pacijentima, da ponovo prohodaju. Tehnika ima svoja ograničenja. Nijedan od četiri pacijenta na kojima je testirana ne može da hoda bez tuđe pomoći. Ali, naučnici kažu da je kvalitet njihovog života, zahvaljujući ovoj tehnici, značajno poboljšan - neki pacijenti su dobili mišiće, neki od njih ponovo mogu da kontrolišu bešiku, a nekima su vraćene seksualne funkcije, što je vrlo važno”, kazao je BBC-jev saradnik iz oblasti medicine Fergus Volš.

Svi mladići su paralizovani od struka prema dolje više od dvije godine i rečeno im je da nema nade i da je njihova situacija beznadežna

Rob Samers je bio košarkaška zvijezda na fakultetu, ali je ostao paralizovan ispod vrata 2006. Krajem 2009. njemu je ugrađen epiduralni implantat ispod oštećenog područja. Uređaj je počeo da emituje električnu struju na različitim frekvencijama i različitog intenziteta. Tri dana kasnije mogao je da stoji na nogama.

Kent Stivenson je paralizovan od 2009, kada je u 21. godini doživio nereću na motoru. Nakon mjeseci rehabilitacije u Koloradu, kazali su mu da nema nade da će ikad pomjeriti noge. Jedanaest dana nakon početka elektrosimulacije, on je dok je ležao na leđima, pomjerio lijevu nogu.

“Moja mama koja je bila u sobi tada plakala je kada se to desilo”, kazao je on.

Endrju Mas je ostao paralizovan od struka na dolje 2006, nakon nesreće u sudaru njegovog motocikla i automobila. On sada može da napravi neke pokrete čak i kada stimulator ne emituje električne signale.

“Prvi put kad sam bio u mogućnosti da pomjerim nogu, osjećao sam se ponovo kao normalna osoba”, rekao je on.

Nakon nekoliko mjeseci rehabilitacije nakon ugradnje implanta, on može da podigne obje noge bez stimulatora.

“Moj rekord je 27 minuta, a i dalje napredujem”, dodaje on.

“Prvi put kad sam bio u mogućnosti da pomjerim nogu, osjećao sam se ponovo kao normalna osoba”

Istraživači objašnjavaju da kičmena moždina djeluje kao ''brzinska linija'' koja prenosi električne poruke iz mozga u ostale djelove tijela. Ali, kada je kičma povrijeđena, te poruke ne mogu da se prenesu. Zbog toga sve osobe sa teškim povredama izgube sav osjećaj u području ispod povrede. Ali uspjeh ovog istraživanja daje nadu i za najteže slučajeve.

“Implikacija ovog istraživanja je vrlo duboka i sada je samo pitanje dana kada će epiduralni podsticaji postati regularna terapija u liječenju paralize”, kazao je ljekar Roderik Petigru, direktor Američkog nacionalnog instituta za medicinu i biotehniku.

Bonus video: