NASA: Dileme nema, sudarićemo se sa Andromedom

Iako se Andromeda približava našoj galaksijii dvije hiljade puta brže, trebaće joj četiri milijarde godina da bi se sudarila sa Mliječnim putem
9 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2012. 23:25h

Kataklizmički sudar naše galaksije Mliječnog puta i susjedne Andromede ne može se izbjeći, ali će se dogoditi tek za četiri milijarde godina, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Andromeda koju zovu i M31, trenutno je udaljena 2, 5 miliona svjetlosnih godina (jedna svjetlosna godina iznosi 9. 460 milijardi kilometara) od Mliječnog puta, ali mu se konstantno približava. To je privlačenje posljedica sile gravitacije izneđu dvije galaksije i tamne materije koja ih okružuje.

''Nakon gotovo 100 godina nagađanja o sudbini Andromede i Mliječnog puta, u naučnoj zajednici napokon imamo jasnu sliku o toku tih događaja u svemiru u idućih milijardu godina'', rekao je Sangmo Toni Son iz tog instituta.

Iako se Andromeda približava našoj galaksijii dvije hiljade puta brže, trebaće joj četiri milijarde godina da bi se sudarila sa Mliječnim putem.

Osim toga, trebaće još dvije milijarde godina da se galaksije potpuno spoje. Od njih će nastati jedna galaksija eliptičnog oblika, koji je uobičajan u svemiru blizu nas, objasnili su astronomi.

Bonus video: