NASA poslala letjelicu na Jupiter

Američka agencija za svemirska istraživanja NASA lansirala je danas bespilotnu letelicu "Džuno" radi ispitivanja uslova nastanka Jupitera.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2011. 19:08h

Bespilotna satelitska observatorija poletjela je u svemir u 12.25 sati po lokalnom vremenu na raketi Atlas 5, visokoj 60 metara, iz baze Kejp Kanaveral na Floridi.

Putovanje ove sonde do Jupitera trajaće pet godina, a njen dolazak se planira u julu 2016. godine, poslije pređenih 2,7 milijardi kilometara. Planirano je da kruži godinu dana u radijacijskom polju Jupitera, tako da će biti mnogo bliža ovoj planeti, nego bilo koja letjelica do sada.

"Džuno" je prva svemirska letjelica koja će na solarni pogon letjeti na tako velikoj udaljenosti od Sunca, za razliku od prethodnih, koje su zavisile od nuklearne energije.

"Džuno" treba da istraži koliko vode ima na Jupiteru, šta izaziva ogromno magnetno polje oko te planete i da li postoji čvrsto jezgro ispod guste i tople atmosfere.

Naučnici vjeruju da je Jupiter bio prva planeta koja je nastala nakon rađanja Sunca, ali način na koji je stvorena i dalje je nepoznat.

Planetarna ekspedicija "Džuna" koštaće oko 1,1 milijardu dolara, navodi NASA.

Bonus video: