NASA priprema mobilne telefone za svemir

S obzirom na to da inženjeri moraju da modifikuju i telefon iznutra kako bi ga spremili za put u svemir, najradije se odlučuju za Nexus S
60 pregleda 0 komentar(a)
Nexus S, Foto: Lifehacker.com.au
Nexus S, Foto: Lifehacker.com.au
Ažurirano: 25.03.2013. 20:40h

NASA koristi smartfone u svemiru već nekoliko godina. Međutim, nije moguće uzeti bilo koji telefon i samo ga poslati sa astronautima u svemir. Baš kao i sa svakim drugim objektom koji napušta Zemljinu atmosferu potrebna je velika obazrivost.

Svi računari unutar međunarodne svemirske stanice su ThinkPad T61 laptopovi sa Windows XP Service Pakom 3

NASA je otkrila proces koji koristi za spremanje telefona za put u svemir.

S obzirom na to da inženjeri moraju da modifikuju i telefon iznutra kako bi ga spremili za put u svemir, najradije se odlučuju za Nexus S zbog mogućnost da ga lako otvore pošto ima samo 6 šrafova.

Nakon otvaranja telefon se modifikuje za rad sa AA baterijama pošto one „ljepše propadaju“, sudeći po vođi projekta Marku Misajeru.

U najgorem slučaju, ukoliko dođe do eksplozije ili paljenja baterija, AA baterije samo ispuštaju tečnost – a nju je mnogo lakše lokalizovati.

Telefoni takođe dobijaju aplikaciju pod nazivom Sensor Data Logger koja prati performanse telefona u mikrogravitaciji. Ovu aplikaciju moguće je skinuti sa Google Playa.

Svi računari unutar međunarodne svemirske stanice su ThinkPad T61 laptopovi sa Windows XP Service Pakom 3, a ova konfiguracija se tradicionalno ne slaže dobro sa Nexusom S. Međutim, NASA-ini inženjeri uspjeli su da premoste i taj problem.

Bonus video: