Naučnici tvrde da su otkrili koji je dio tijela kod čovjeka posljednji evoluirao

Razlog zašto su naši preci ustali i uspravno hodali i dalje je tajna, ali postoji mnogo ideja
129 pregleda 14 komentar(a)
stopala, Foto: Shutterstock.com
stopala, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 17.08.2018. 19:56h

Naučnici su ustanovili da je veliki palac na nogama bio zadnji dio koji je evoluirao na ljudskom tijelu, piše BBC.

Kako su naši preci počeli da hodaju na dvije noge, istovremeno su visili sa drveća držeći se stopalima za grane.

Drugačije su od nas hodali po tlu, ali su se mogli efikasno kretati. Veliki čvrsti palac dao im je veliku snagu za hod i trčanje, navode stručnjaci u najnovijoj studiji.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Naučnici su izradili 3D sliku nožnog palca modernih ljudskih srodnika i fosila dalekog pretka, uključujući primate poput majmuna i gorila i onda ih uporedili sa palcem modernog čovjeka.

Prikupljene podatke stavili su na evolucijsko stablo, otkrivajući pritom vrijeme i tok razvoja ljudskog stopala, prenosi N1.

Glavna spoznaja je to što je oblik kosti u velikom palcu "hallux" evoluirao jako kasno u poređenju sa ostalim kostima koje su istraživali.

"Veliki palac je jako važan kod hodanja. U našoj studiji, pokazali smo da se dugo nije razvio do moderne strukture u odnosu na ostale prste", rekao je vođa studije doktor Piter Fernandez sa univerziteta u Milvokiju.

Razlog zašto su naši preci ustali i uspravno hodali i dalje je tajna, ali postoji mnogo ideja. Naučnici misle da se hodanje razvijalo sa vremenom, ili zbog toga što su ruke postale slobodne pa se sa njima moglo nešto raditi i nositi ili zato što je promjena klime dovela do gubitka šuma.

Studije poput ove upućuju na to da su naši preci mogli uspravno da hodaju milionima godina, ali još jako dugo nisu mogli da hodaju baš poput modernog čovjeka.

Uz ostale radove, novo istraživanje potvrđuje i da su rani ljudi koristili noge kako bi uzimali predmete, prenosi BBC.

Bonus video: