Naučnici u Crnoj Gori otkrili dvije nove vrste pijavica

“Nova vrsta Dina prokletijaca otkrivena je u nekoliko izvora na Prokletijama i naziv je dobila po planinskom masivu na kome je pronađena. Vrsta Glossiphonia balcanica opisana je na osnovu većeg broj jedinki sakupljenih na velikom broju lokaliteta u Crnoj Gori i Kosovu”
204 pregleda 12 komentar(a)
Prokletijska Dina, Foto: Vladimir Pešić
Prokletijska Dina, Foto: Vladimir Pešić
Ažurirano: 29.07.2016. 06:56h

Naučnici su u Crnoj Gori otkrili dvije vrste pijavica koje su potpuno nove za nauku. Prva je dobila ime Dina prokletijaca, ili prokletijska Dina, jer je otkrivena u izvorima na Prokletijama, a druga Glossiphonia balcanica.

Autori vrsta su Klemens Groser iz Njemačke i Vladimir Pešić sa Univerziteta Crna Gora.

U otkrivanju vrsta učestvovali su i doktoranti na studijskom programu Biologija Violeta Berlajolli iz Peći i Bogić Gligorović iz Podgorice.

“Nova vrsta Dina prokletijaca otkrivena je u nekoliko izvora na Prokletijama i naziv je dobila po planinskom masivu na kome je pronađena. Vrsta Glossiphonia balcanica opisana je na osnovu većeg broj jedinki sakupljenih na velikom broju lokaliteta u Crnoj Gori i Kosovu”, kazao je on.

Pešić je naveo da se pretpostavlja da širom svijeta postoji veći broj još neotkrivenih vrsta koje naseljavaju marinska, kopnena i slatkovodna staništa, iako je do sada naučno opisano oko 600 do 700 vrsta pijavica.

“Otkrića novih vrsta pijavica u Evropi su izuzetno rijetka i ova otkrića ukazuje na jedinstveni biodiverzitet koji postoji na Prokletijama, vjerovatno najslabije istraženom dijelu Evrope, gdje se još mogu očekivati otkrića vrsta novih za nauku”, kazao je Pešić.

Bonus video: