Naučnici uspjeli da obrnu proces starenja kože

Genetičari sa Univerziteta u Alabami miševima su prvo terapijom vještački ubrzali starost, a zatim ukidanjem terapije, doveli do ponovnog rasta dlake u boji
102 pregleda 0 komentar(a)
miš, pacov, Foto: Shutterstock
miš, pacov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.07.2018. 15:50h

Prvi put, naučnici su uspjeli da obrnu proces starenja kože kod miševa, tako što su otkrili koje promjene u ćelijama izazivaju pojavu bora, opadanje dlake i rast sijedih.

U jedinstvenoj studiji, genetičari sa Univerziteta u Alabami, miševima su prvo terapijom vještački ubrzali starost, a zatim ukidanjem terapije, doveli do ponovnog rasta dlake u boji.

Genetičari su namjerno izazvali starenje kod miševa tako što su im dodavali antibiotik doksiciklin u hranu i vodu. Doksiciklin utiče na enzim potreban za repliciranje mitohondrijske DNK, koji iscrpljuje zalihe i uzrokuje njihove disfunkcije.

Kako starimo, mitohondrije, koji su izvor ćelijske energije, počnu da gube svoju funkciju. S obzirom na to da mitohondrije stvaraju oko 90 odsto energije koja je potrebna živim ćelijama, opadanje njihove funkcionalnosti podstiče razvoj bolesti karakterističnih za starije ljude, na primjer kardiovaskularnih bolesti ili karcinoma.

Nakon četiri nedjelje primjene doksiciklina, miševi su počeli da sijede i gube dlaku, postali su usporeni i letargični. Nakon četiri do osam nedjelja, naborala im se koža.

Primjena doksiciklina kod miševa je izazvala rast broja ćelija kože, nenormalno spoljnog sloja, disfunkcionalne folikule dlake i razvoj upala koje su pridonijeli promjenama na koži.

Čim su prestali da miševima daju doksiciklin, životinje su se “podmladile”, jer je omogućena obnova mitohondrijskog DNK.

“Koliko mi znamo, ovo saznanje nikad prije nije bilo zabilježeno”, izjavio je Kešav Sin, profesor genetike na medicinskom fakultetu UAB.

Iako je ukidanje doksiciklina kod miševa uticalo na proces starenja kože, na drugim organima nisu uočene veće promjene, što bi moglo da znači da mitohondrije imaju drugačiju ulogu u različitim djelovima tijela.

Ovo otkriće na miševima moglo bi da postane temelj za rad na preventivnim i terapijskim lijekovima koji će pojačati mitohondrijske funkcije za tretmane protiv starenja kože i kose, ali i za liječenje drugih bolesti u kojima disfunkcionalan rad mitohondrija ima značajnu ulogu.

Bonus video: