Naučnici vjeruju da su pronašli trudnu ženku T-Rexa

Paleontolozi vjeruju da su meka tkiva i krvne žile čuvane milionima godina, te je takav zaključak doveo da povjeruju u trudnoću fosila
6 komentar(a)
T-Rex, Foto: Washingtonpost.com
T-Rex, Foto: Washingtonpost.com
Ažurirano: 16.03.2016. 20:43h

Naučnici vjeruju da su pronašli fosil trudne ženke Tyrannosaurus Rexa star 68 miliona godina. Ukoliko bi se ovo potvrdilo, bilo bi veliko otkriće na polju paleontologije, gdje su istraživači rijetko u stanju odrediti polni odnos između dinosaurusa.

Takođe, određeni fragmenti proteina izvučeni iz starih kostiju dinosaurusa pružili su naučnicima genetički dokaz da je T-Rex zapravo daleki rođak današnje kokoške, objavljeno je u magazinu Science. Tim s Univerziteta iz Sjeverne Karoline i tamošnjeg Muzeja umjetnosti je objavio svoje zaključke u časopisu Scientific Reports. "Ova analiza nam omogućava da se odredi pol fosila na kojem smo radili i daje nam uvid u evoluciju u modernom dobu ptica", rekao je glavni autor Mary Schweitzer u saopštenju. Schweitzer, paleontolog na NC State, vodio je tim koji vjeruje da pronašao kosti ženke fosila T-Rexa. On i drugi paleontolozi vjeruju da su meka tkiva i krvne žile čuvane milionima godina, te je takav zaključak doveo da povjeruju u trudnoću fosila. Naučnici dodatno vjeruju da su ptice evoluirale od dinosaurusa vodeći se rezultatima starije studije o kostima dinosaura.

Bonus video: