Studija Instituta Maks Plank: Sa FFP2 maskom minimalni rizik od infekcije

Nova studija pokazuje koliko su efikasne maske, pogotovu tipa FFP2. Ako se pravilno nose: opasnost od infekcije se mjeri u promilima. Bez maske, pa čak i na velikoj udaljenosti - rizik od infekcije je skoro 100 odsto

10162 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

FFP2 maske nude izuzetno visok nivo zaštite od korona infekcije - glasi rezultat studije Instituta Maks Plank iz Getingena. Ako se u zatvorenom prostoru i na maloj udaljenosti sretnu jedna zaražena osoba i jedna zdrava, nevakcinisana osoba - rizik od infekcije je samo 0,1 odsto čak i nakon 20 minuta. Ako je osoba vakcinisana, rizik od infekcije se još više smanjuje, kažu istraživači.

Maske moraju pravilno da se nose

Međutim, prema istraživačima - ključno je pravilno nošenje maske FFP2 ili KN95. Za optimalnu zaštitu, nazalni klip odnosno metalni dio na nosu se mora oblikovati u „zaobljeno W" tako da bočno pritiska nozdrve.Sa FFP2 maskama koje se pogrešno nose rizik od infekcije po istom scenariju iznosi oko četiri odsto, piše tim oko direktora instituta Eberharda Bodenšaca u stručnom časopisu Nacionalne akademije nauka SAD „Proceedings" (PNAS).

Analiza istraživača takođe pokazuje da pravilno nošene FFP2 maske štite 75 puta bolje od pravilno nošenih hirurških maski.

Ipak, čak i medicinske maske koje se pravilno nose - smanjuju rizik od infekcije na najviše deset odsto.

Istraživači su izračunali rizik od infekcije kombinovanjem različitih faktora kao što su veličina čestica, fizika pri izdisanju, različite vrste maski i rizik od udisanja koronavirusa.

Neki od primjera: Ako samo zdrava osoba nosi masku a inficirana govori na udaljenosti od 1,5 metra, poslije 30 minuta infekcija će se dogoditi u 90 odsto slučajeva kada se radi o hiruškoj maski, dok je kod FFP2 maske i poslije sat vremena ta opasnost - 20 odsto.

Kada obje osobe nose hiruršku masku, dok infektivni govori, vrlo konzervativno računato, opasnost ostaje ispod 30 odsto nakon sat vremena, ali kada oboje pravilno nose masku FFP2 k - ona iznosi 0,4 odsto.

Naučnici ističu da su njihovi proračuni čak veoma konzervativni. „U svakodnevnom životu stvarna vjerovatnoća zaraze je sigurno deset do sto puta manja, zato što je vazduh koji izlazi na ivicama maske razrijeđen", kaže Bodenšac.

Međutim, istraživači su željeli da izračunaju rizik što je moguće konzervativnije. „Ako je pod ovim uslovima čak i najveći teoretski rizik - mali, to znači da ste u stvarnim uslovima sasvim sigurni", kaže Bodenšac.

Bez maske - ogroman rizik od infekcije

Nasuprot ovome - rezultat susreta dvije osobe bez maske - izgleda ovako: ako je zdrava osoba na udaljenosti tri metra izložena dahu zaražene osobe nekoliko minuta, vjerovatnoća da će biti inficirana je čak - 90 odsto.

„Nismo mislili da će na udaljenosti od nekoliko metara to ići tako brzo, to da se udahne infektivna doza virusa", ​​kaže Bodenšac.

Jer, na ovoj udaljenosti vazduh koji se izdisao konusno se širio po prostoriji i infektivne čestice su bile razrijeđene. Osim toga, posebno velike čestice i stoga posebno bogate virusima brzo padaju na zemlju.

„Ipak, u našoj studiji smo otkrili ogroman rizik od infekcije kada se ne nosi maska - čak i na udaljenosti od tri metra kada na nekoliko minuta sretnete zaraženu osobu sa visokim virusnim opterećenjem, kao što se dešava sa dominantnom delta varijantom virusa SARS-CoV-2,", kaže Eberhard Bodenšac.

Rezultati su još jednom pokazali da je nošenje maske u školama i „generalno gledano - dobra ideja". Naučnici na kraju sažetka studije pišu: zaključujemo da nošenje maski i hiruških a pogotovu FFP2 pruža odličnu zaštitu drugima i sebi, i pitanje udaljenosti, držanja distance čini manje važnim.

Bonus video: