Amerikanci u svemir napokon lete američkom raketom

Astronauti su posljednji put sa američkog tla na ISS letjeli 2011. spejs-šatlom Atlantis. NASA je nakon toga zbog štednje svoju flotu spejsšatlova odlučila penzionisati
1230 pregleda 0 komentar(a)
NASA, Foto: NASA
NASA, Foto: NASA

Devet je godina prošlo otkako su američki astronauti na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) posljednji put otputovali američkom raketom. Od tada zavise od ruske pomoći, što je težak udarac američkom nacionalnom ponosu. Ipak, to će se napokon prekinuti u srijedu, prenosi agencija Hina.

Posrijedi je vjerovatno jedan od istorijskih preokreta sa najviše ironije - Amerikanci su se morali oslanjati na rusko znanje i tehnologiju da bi stigli u svemir.

Tokom većeg dijela ove decenije Amerikanci su do ISS-a, stanice koju upravo oni finansiraju najizdašnije, mogli jedino Sojuzom.

Ta dugogodišnja sramota napokon će prestati u srijedu kad će zahvaljujući Elonu Masku američki astronauti u svemir na američki pogon.

Američki potpredsjednik Majk Pens misiju je opisao "izvanredno uzbudljivom" i kazao da se njome "vraća američko predvodništvo u istraživanju svemira".

Astronauti su posljednji put sa američkog tla na ISS letjeli 2011. spejsšatlom Atlantis. NASA je nakon toga zbog štednje svoju flotu spejs-šatlova odlučila penzionisati.

Jedan let Sojuzom plaćali su 85 miliona dolara, a to nije bilo samo skupo nego i ponižavajuće.

"Najveća nacija na zemlji ne bi trebala zavisiti od neke druge za putovanje u svemir", rekao je tadašnji direktor NASA-e Čarls Bolden i najavio da će letovi biti nastavljeni 2017. No zbog niza tehničkih i finansijskih problema to se nije dogodilo.

NASA angažovala privatnike

Umjesto da gradi svoju raketu NASA je angažovala dvije privatne kompanije, SpejsX i Boing, da razviju odgovarajuće sisteme. No Boingov Starlajner u probnom pokušaju bez posade nije uspio stići do ISS-a.

Tada se fokus okrenuo prema SpajsX-ovoj kombinaciji rakete Falkon 9 i kapsule Kru Dragon. Lansiranje je zakazano za srijedu u 22:32 po srednjoevropskom vremenu.

Puno se toga promijenilo otkako su spejs-štalovi letjeli. Osim što se rakete grade komercijalno, zbog pandemije koronavirusa na lansiranju neće biti publike.

Kapsulom Kru Dragon upravljaće Robert Benken i Daglas Harli, obojica veterani svemirskih programa. Svakom pilotu je vjerovatno san upravljati potpuno novim svemirskim brodom. "Jako sam sretan što mi se pruža takva prigoda", rekao je Benken.

Dvojica astronauta trebala bi stići na ISS dan nakon lansiranja i ostati tamo mjesec dana. Gore će ih dočekati dvojica ruskih kosmonauta, Anatolij Ivašin i Ivan Vagner, te njihov sunarodnik Kristofer Kesidi.

Svemirska trka?

I Rusija će lansiranje pratiti s velikim zanimanjem, premda u Kru Dragonu neće biti kosmonauta. Miješane posade na Sojuzu bile su uobičajene posljednjih godina, ali prije toga Amerikanci i Rusi letjeli su u svemir vlastitim brodovima.

Učestale javne razmirice Dmitrija Rogozina, šefa ruske svemirske agencije Roskosmosa, i šefa SpajesX-a Elona Maska znak su da se između dvije nacije ponovno javlja takmičarski duh.

NASA je prošle godine objavila da će privatnim spejsšatlovima na ISS prevoziti i turiste. Amerikanci godišnje ulažu milijarde dolara u razvoj i održavanje stanice.

Ruski Roskosmos je puno zaradio od prevoznih usluga na ISS i uložio to u ostale svemirske projekte. Rogozin želi da lansiranje njegovih raketa bude jeftinije i time kompetitivnije.

Saradnja Moskve i Vašingtona na putovanjima u svemir dosad je bila vrlo dobra, iako dvije zemlje i u uobičajenim okolnostima imaju brojne suprotstavljene interese.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je pohvalio takvu saradnju, ali i kazao da Rusija želi nastaviti sa svojim "strateškim planovima" u svemiru.

"Naša je zemlja oduvijek bila pionir u istraživanju svemira", istaknuo je.

Bonus video: