Arheolozi tvrde da su otkrili Romulovu grobnicu - Vijesti.me
"NEVJEROVATNO OTKRIĆE"

Arheolozi tvrde da su otkrili Romulovu grobnicu

Rimski forum bio je kucajuće srce Rimskog Carstva i istorijski izvori upućuju na to da je Romul sahranjen negdje u tom području

Pronađeni kameni sarkofag
Pronađeni kameni sarkofag (Foto: Twitter/ParcoColosseo)

Italijanski arheolozi bi trebalo da predstave "nevjerovatno otkriće", podzemno svetilište iz 6. vijeka prije Hrista, koje bi moglo biti grobnica mitskog utemeljitelja grada Rima i prvog rimskog kralja - Romula.

Romul je prema legendi utemeljio Rim sa svojim blizancem Remom 21. aprila 753. prije Hrista. Kasnije je brata ubio i postao prvi rimski vladar.

Svetilište čine kameni sarkofag dugačak 1,4 metra i kružna građevna struktura za koju se pretpostavlja da je bila oltar, navodi se u saopštenju arheološkog parka rimskog Koloseuma.

Lokacija svetilišta smještenog unutar rimskog Foruma podudara se s mjestom na kojem je, po drevnim zapisima sahranjen Romul, dodaje se u saopštenju Parka u kojem se ističe da je riječ o "nevjerovatnom otkriću", prenosi agencija Hina.

Istoričari su dugo podijeljeni oko toga jesu li braća, koje je po legendi othranila vučica, uopšte postojala, ali ako i jesu, gdje bi Romulovo tijelo, koje su navodno nakon smrti raskomadali gnevni senatori, moglo biti pokopano.

Ulaz unutar rimskog Foruma
Ulaz unutar rimskog Foruma(Foto: Twitter/ParcoColosseo)

Rimski forum bio je kucajuće srce Rimskog Carstva i istorijski izvori upućuju na to da je Romul sahranjen negdje u tom području.

U svetilištu nisu pronađene nikakve kosti, ali arheolozi najavljuju da imaju druge znake koji upućuju na to da bi se moglo raditi o grobu prvog rimskog vladara.

U istoriji Rima period Romulove vladavine temelji se na rimskoj mitologiji i ne može se smatrati vjerodostojnom. To je razdoblje poznato kao razdoblje vladavine sedmorice rimskih kraljeva.

Romul, kojeg su popularnim učinili istoričari i pisci poput Livija, Ovidija i Plutarha, po legendi je zaorao brazdu na brežuljku Palatinu kako bi označio gdje će biti zidine budućeg grada, prenosi Hina.

Kada je Rem izrugujući se bratu preskočio "zid" kako bi mu pokazao koliko će nedjelotvorni biti, ljutiti Romul ga je ubio i kazao da će tako završiti svi koji se usude da pređu rimske zidine, kaže legenda.

Na Palatinu je Romul osnovao Senat i prve legije. Rimom je vladao idućih 40 godina.

Nejasno je kako je umro Romul. Po jednoj je verziji misteriozno nestao u oluji, dok su ga po drugoj ubili i raskomadali rimski senatori.

"Da li je Romul postojao ili ne, nije važno", kaže italijanski arheolog Paolo Karafa.

"Važno je da su stari Rimljani njegov lik smatrali političkim začetnikom grada", dodao je.


Najčitanije iz sekcije Nauka