Brazilski geolozi pronašli Atlantidu?

"Konačni naučni nalaz dobićemo ove godine nakon novih bušotina i analiza podvodne stijene"
5 komentar(a)
ronioci, Atlantida, Foto: Thenews.com.pk
ronioci, Atlantida, Foto: Thenews.com.pk
Ažurirano: 07.05.2013. 19:59h

Brazilski geolozi izjavili su da su u južnom Atlantiku, na 1.500 kilometara od obale, u visini Rija de Žaneira, pronašli stijenu koja bi mogla da bude dio Atlantide, kontinenta koji je potonuo prije 100 miliona godina, prilikom razdvajanja Afrike i Južne Amerike.

Roberto Ventura Santos, vođa tima stručnjaka Geološke službe Brazila (CPRM), koji je prije dvije godine, tokom analize okeanskog dna, pronašao uzorke granita, stijene koja se može naći samo na kontinentu, a ne i u moru, kazao je da bi to mogao da bude dokaz o postojanju drevne Atlantide.

"To bi mogla da bude brazilska Atlantida. Gotovo smo ubijeđeni u to, ali potrebno je da našu hipotezu potkrijepimo novim dokazima", naveo je on.

"Konačni naučni nalaz dobićemo ove godine nakon novih bušotina i analiza podvodne stijene", objasnio je Ventura Santos u izjavi za list Globo.

On je precizirao da je prošlog mjeseca grupa istraživača iz Brazila i Japana obavila istraživanje geološkog podmorja duž brazilske obale.

"Na osnovu tih analiza, počeli smo da uviđamo da je cijelo to područje moglo da bude dio Atlantide, kontinenta koji je nestao u moru prije više miliona godina", istakao je Ventura Santos.

Bonus video: