Damjanović: Crna Gora dobija dva centra izvrsnosti - Vijesti.me
PROJEKTI VRIJEDNI 2,5 MILIONA EURA

Damjanović: Crna Gora dobija dva centra izvrsnosti

Ona je timovima dva najbolje rangirana projekta čestitala na kvalitetno pripremljenim prijavama koji su u ocjenama znatno skočili od ostalih

Sanja Damjanović
Sanja Damjanović (Foto: Savo Prelević)

Crna Gora dobiće dva centra izvrsnosti iz oblasti nauke o hrani i biomedicine vrijednost 2,5 miliona eura, od čega će država sufinansirati 1,8 miliona eura za tri godine.

Ministarka nauke Sanja Damjanović kazala je da je Vlada danas usvojila Informaciju o podršci uspostavljanju novih centara izvrsnosti, u kojoj su predstavljeni rezultati konkursa koji su sproveli ove godine.

“Imali smo dva kvalitetna predloga sa kojima smo odlučili da pregovaramo o finansiranju. Ukupna vrijednost ta dva projekta je oko 2,5 miliona eura, od čega je sufinansiranje iz budžeta 1,8 miliona eura za tri godine”, saopštila je Damjanović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Ona je kazala da je prvorangirani centar iz oblasti nauke o hrani, pod nazivom Centar izvrsnosti za digitalizaciju u oblasti bezbjednosti hrane i autentičnosti prehrambenih proizvoda.

Kako je navela, rukovodilac tog projekta je profesorica Aleksandra Martinović, a nosilac Univerzitet Donja Gorica sa brojnim partnerima iz države i inostranstva.

“Drugorangirani centar odnosi se na istraživanja u biomedicini, rukovodilac je doktor Vjeroslava Slavić, a nosilac Institut “Simo Milošević” Igalo, sa planom osnivanja novog pravnog lica i brojnim partnerima iz zemlje i inostranstva”, saopštila je Damjanović.

Ona je timovima dva najbolje rangirana projekta čestitala na kvalitetno pripremljenim prijavama koji su u ocjenama znatno skočili od ostalih.

“Pohvalila bih i ostale predloge projekata koji su pokazali da u našoj zajednici postoji puno kvalitetnih ideja, da su ljudi spremni da rade na sprovođenju kompleksnih programa koji mogu donijeti vidljiv boljitak u našem društvu, a posebno privredi”, rekla je Damjanović.

Ona je podsjetila da je Vlada ove godine usvojila Strategiju pametne specijalizacije gdje su centri izvrsnosti važni instrumenti njene implementacije.


Najčitanije iz sekcije Nauka