Dinosauruse je moguće vratiti u život kroz DNK ptica

"Znamo da su ptice direktni potomci dinosaurusa, što dokazuju i pronađeni fosili, koji ukazuju na prelaz između pojedinih dinosaurusa i današnjih ptica"
148 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2013. 08:18h

Biohemičarka sa britanskog Univerziteta Oksford Alison Volard tvrdi da bi se dinosaurusi mogli vratiti u život, i to kroz DNK ptica.

Ona smatra kako bi naučnici utvrđivanjem i izmjenom određenih gena pronađenih u DNK modernih ptica, trebalo da su u mogućnosti da naprave "dizajn" genoma praistorijskog stvorenja.

"Znamo da su ptice direktni potomci dinosaurusa, što dokazuju i pronađeni fosili, koji ukazuju na prelaz između pojedinih dinosaurusa i današnjih ptica. Ova evolucija znači da duboko u DNK-u današnjih ptica postoje isključeni geni koji kontrolišu osobine koje su imali dinosaurusi. To upućuje na to da možemo napraviti svojevrsnu deevoluciju i vratiti dinosauruse u život", smatra Wolard, prenosi Telegraph.

Dodaje kako sve životinje i biljke dijele zajedničke pretke koji su živjeli prije 1,6 milijardi godina, te da je deevolucija itekako moguća. Najveći dio posla bio bi, dakle, u dizajnu genoma koji bi bio stvoren kombinacijom miliona kratkih fragmenata nukleinskih kiselina, slično kao kod slaganja slagalice, što i nije jednostavan posao.

Bonus video: