Identifikovan novi oblik demencije koji ima slične simptome kao i Alchajmer

"Ovo je vjerovatno najvažniji rad o demenciji koji je objavljen u posljednjih pet godina", rekao je profesor Robert Hauard
2840 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Milioni starijih osoba imaju oblik demencije koji je pogrešno dijagnostikovan kao Alchajmerova bolest, tvrde istraživači.

U izvještaju koji je objavljen u magazinu Brain navedeno je da novootkriveni oblik demencije ima slične simptome kao i Alchajmerova bolest. Istraživači navode da to djelimično objašnjava zbog čega lijek za demenciju još uvijek nije pronađen.

"Ovo je vjerovatno najvažniji rad o demenciji koji je objavljen u posljednjih pet godina", rekao je profesor Robert Hauard.

Demencija je pojam koji označava prvenstveno oštećenje pamćenja, a potom i drugih intelektualnih problema s pamćenjem i razmišljanjem. Postoje različite vrste demencije, a Alchajmerova bolest je najčešći i najistraživaniji oblik.

Trenutno ne postoji specifičan test za demenciju, a znakovi su ponekad vidljivi na mozgu i nakon smrti. Naučnici nastoje pronaći lijek za demenciju, no s obzirom na različite vrste i uzroke bolesti cilj se pokazao teškim.

Ispitivanja ljekova za smanjenje proteina u mozgu za koje se smatralo da uzrokuju Alchajmerovu bolest nisu uspjela. Istraživači kažu da boljim razumijevanjem novog oblika demencije dolazimo do novih načina tretiranja demencije. Oni su sastavili priručnik kako bi podigli svijest i ubrzali istraživanje ove nove bolesti.

"Ovaj oblik demencije je bio prisutan sve vrijeme, ali smo ga tek identifikovali. Ovaj tip demencije jedan je od najčešćih pa je ovo polazna tačka za dalje istraživanje i razvijanje terapije. Nema sumnje da mnogi ljudi kojima je dijagnostikovana Alchajmerova bolest uopšte nemaju Alchajmera", rekao je Pit Nelson sa Univerziteta u Kentakiju koji je vodio ovo istraživanje.

Istraživači rade na pronalaženju dijagnostičkih testova i ciljanih tretmana za različite tipove demencije, piše portal Klix.ba.

Bonus video: