Iz životinjskog tkiva razvijeno vještačko uho slično ljudskom

"Kao prvo, uspjeli smo da zadržimo oblik uha nakon 12 nedjelja rasta na pacovu; kao drugo, postigli smo prirodnu savitljivost hrskavice", istakao je dr. Tomas Servantes
51 pregleda 3 komentar(a)
vještačko uho, Foto: Foxnews.com
vještačko uho, Foto: Foxnews.com
Ažurirano: 01.08.2013. 09:40h

Američki naučnici objavili su da su korak bliže razvoju cijelog ljudskog uha iz stanica pacijenta, nakon što su iz životinjskog tkiva uspjeli da razviju uho slično ljudskom, prenosi BBC.

Uho je savitljivo poput ljudskog, kažu stručnjaci iz opšte bolnice u Bostonu.

Ta tehnika se jednoga dana može iskoristiti da bi se pomoglo osobama kojima vanjsko uho nedostaje ili je oštećeno, vjeruju naučnici.

Tim američkih istraživača radi na razvoju vještačkog ljudskog uha kako bi pomogli ljudima s urođenim deformacijama ili onima koji su taj organ izgubili u nekoj nesreći.

Stručnjaci su ranije na miševima razvili vještačko uho, veličine bebinog, a u najnovijem pokušaju uzeli su tkivo krave i ovce te ga postavili na savitljiv žičani okvir u obliku ljudskog uha.

Tkivo je potom presađeno na pacova čiji su imunološki sistem poništili kako bi uho moglo da raste.

"Razvili smo prvo uho odrasle osobe na modelu pacova", rekao je dr. Tomas Servantes koji je vodio istraživački tim, dodajući da je to otkriće važno iz više razloga.

"Kao prvo, uspjeli smo da zadržimo oblik uha nakon 12 nedjelja rasta na pacovu; kao drugo, postigli smo prirodnu savitljivost hrskavice", istakao je Servantes.

Bonus video: