Lazović: Bićemo do 2016. digitalno društvo

Više stotina učenika iz čitave Crne Gore učilo o informacionim tehnologijama u Fabrici znanja
14 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2012. 18:31h

Fabrika znanja je idealna prilika za valorizaciju informacionih tehnologija i pokretanje kreativnog potencijala mladih, kazao je ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović na platou ispred Univerziteta Donja Gorića.

On je, otvarajući manifestaciju koja se obilježava u okviru festivala “Otvoreni dani nauke”, kazao da je Crna Gora prepoznala mogućnost informacionih tehnologija i da je potvrda činjenica da se nalazi na 44. mjestu po konkurentnosti u oblasti informaciono–komunikacionih tehnologija u svijetu.

“Za nas kao malu zemlju to znači mnogo i dodatno motiviše da unaprijeđujemo tu oblast. Siguran sam da ćemo 2016. godine u mnogim parametrima moći da prepoznamo Crnu Goru kao digitalno društvo. Time smo i formalno identifikovali taj sektor društveno-ekonomskog razvoja kao jedan od naših strateških prioriteta”, kazao je Lazović.

Fabrika znanja okupila veliki broj učenika osnovnih škola iz svih krajeva Crne Gore koji su se takmičili i učestvovali u kvizovima znanja, a društvo su im pravili i članovi grupe Bajaga i instruktori.

U srijedu će gosti Fabrike znanja biti studenti za koje će biti organizovana predavanja o viskokoj tehnologiji I inovacijama u korišćenju računara, a organizator kompanija “Kom trejd” očekuje da će na manifestaciji biti preko 2.500 hiljade đaka.

Najavljeno i da će u srijedu veče ispred UDG-a biti organizovan naučni performans i Bajagin koncert, kao poklon te kompanije. Ministarka nauke Sanja Vlahović kazala je da je cilj Fabrike znanja da nauku približi svim generacijama: “IT sektor mijenja način života, rada i učenja. U vremenu kada mladi traže sve više odgovora, možda jedan vrlo značajan dio pitanja novih generacija upravo otkrivaju informacione tehnologije”.

Kako je kazala, informacione tehnologije mogu predstavljati novi put za kreiranje budućnosti da mladi uplove u novi svijet i kreiraju nove vizije i domete.

Predsjednik Kom Trejda Veselin Jevrosimović kazao je da je Fabrika znanja pokrenuta 2009. godine i da je prerasla u tradicionalni regionalni događaj posvećen obrazovanju u oblasti kompjuterskih tehnologija: “Fabrika znanja je posvećena osposobljavanju mladih za ekonomiju znanja. Razvijene zemlje sve više svoj razvoj zasnivaju na IT sektoru, a jedini način da ih zemlje regiona prate je dovoljan broj stručnjaka”.

Za osnovce i srednjoškolce biće organizovana predavanja koja predstavljaju uvod u svijet računara, a posebna pažnja biće posvećena bezbjednosti na Internetu. Za studente će biti organizovana predavanja o inovacijama u korišćenju računara, visokoj tehnologiji, kao i poslovnoj karijeri u IT sektoru.

Zašto je UDG važniji od državnog Univerziteta?

Manifestacija Fabrika znanja, pod pokroviteljstvom Kom Trejda organizovana je na Univerzitetu Donja Gorica i trajaće dva dana.

Predstavnica kompanije “Kom trejd” Lana Mažić, odgovarajući na pitanja “Vijesti” koji su to uslovi koje posjeduje UDG, ali ne državni univerzitet, za organizovanje Fabrike znanja, kazala je da nijesu presudili samo fenomenalni tehnički uslovi već i memorandum o saradnji koji imaju sa tim univerzitetom.

“Mi smo partneri u ovom projektu i zajedničkim snagama ga realizujemo. Uključili smo i državne univerzitete, svi su pozvani da učestvuju i dobrodošli su svi studenti bez obzira sa kog su univerziteta”, kazala je ona.

Galerija

Bonus video: