Ministarstvo nauke: Učenicima ćemo približiti nauku, inovacije i tehnologiju

"Takođe ćemo ih uvesti u svijet robotike, govoriti o zelenoj energiji, korišćenje energije iz oblasti obnovljivih izvora energije kroz praktične primjere, i pružiti šansu da nauče nešto više o mikrokontrolerima i mikroračunarima"
435 pregleda 0 komentar(a)
Plakat projekta "Naučna ekspedicija", Foto: Ministarstvo nauke
Plakat projekta "Naučna ekspedicija", Foto: Ministarstvo nauke

Ministarstvo nauke pokrenulo je projekat "Naučna ekspedicija" kojom će približiti nauku i inovacije zainteresovanoj javnosti i učenicima srednjih škola u Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Andrijevici, Baru, Kotoru, Cetinju, Danilovgradu i Nikšiću.

"Posjetioci će biti u prilici da saznaju više o tome šta nude nauka, inovacije i tehnologija iz oblasti fizike, matematike, astronomije, hemije i biologije. Takođe ćemo ih uvesti u svijet robotike, govoriti o zelenoj energiji, korišćenje energije iz oblasti obnovljivih izvora energije kroz praktične primjere, i pružiti šansu da nauče nešto više o mikrokontrolerima i mikroračunarima", saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Projekat će se realizovati u sljedeća tri mjeseca u saradnji nevladinim organizacijama PRONA, Politehnika, Energeko, Robotics i Informa.

"Cilj „Naučne ekspedicije“ jeste da učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i ostaloj zainteresovanoj javnosti na što zanimljiviji način predstavi i približi fantastičan svijet nauke i inovacija", saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Oni su izrazili želju za unapređenjem naučne pismenosti mladih kroz izložbu, eksperimente, prezentacije, interaktivne oglede.

"Nezaobilazni dio ovog karavana jeste i izložba "Upoznajte Nobelovce" na kojoj će biti predstavljeni dobitnici najprestiznije nagrade iz oblasti fizike, hemije i ekonomskih nauka. Kroz ovu postavku, tačnije 18 izložbenih postera, učenici će moći bolje da se informišu o radu naučnika koji su dobili Nobelovu nagradu za izuzetni doprinos čovječanstvu. Startujemo ovog četvrtka u Pljevljima, gdje će nam domaćin biti gimnazija „Tanasije Pejatović“"; zaključili su iz resornog ministarstva.

Bonus video: