Ministarsvo nauke: EK poglavlje 25 ocijenila pozitivno

Iz ministarstva su saopštili da EK obezbjeđuje značajnu podršku sistemu istraživanja i inovacija u Crnoj Gori te da se očekuje kontinuirana podrška u dijelu realizacije i ovogodišnjih preporuka
508 pregleda 0 komentar(a)
Ilustarcija, Foto: Ministarstvo nauke
Ilustarcija, Foto: Ministarstvo nauke

Generalni Direktorat Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju - DG NEAR, predstavio je Izvještaj o napretku Crne Gore za 2019 godinu, u kome je poglavlje 25. Nauka i istaživanje pozitivno ocijenjeno, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

"Posebne pohvale usmjerene su na račun finalizacije Strategije pametne specijalizacije, kao strateškog dokumenta. Usvajanje ove strategije za EK od izuzetnog je značaja, jer pokazuje spremnost Crne Gore da u koheziji sa biznis sektorom detektuje svoje najprioritetnije oblasti, u kojima ima kapaciteta da bude konkurentna na evropskom tržištu. Crna Gora prva je zemlja izvan EU28 koja će usvojiti ovaj važan strateški dokument", navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva dodaju da je EK ocijenila da je veliki i vidan napredak u prethodnoj godini napravljen u oblasti inovacija i inovativne politike "što je takođe bila jedna od prošlogodišnjih preporuka, čime je Crna Gora prvi put zabilježila pozitivnu ocjenu na ovom polju".

"Tome je pomoglo povećanje budžeta za nauku od 60% u prethodnoj godini, koji je omogućio kreiranje novih nacionalnih programa, od kojih je većina bazirana na principu sufinansiranja sa biznis sektorom. Izvještaj je zabilježio i nastavak aktivnog učešća u međunarodnim tijelima i programima, kao što su CERN, IAEA, COST, EUREKA", saopšteno je iz ministarstva.

Dodaju da su ovogodišnje preporuke odnose na kontinuiran napor na polju povećanaj učešća u okvirnom programu za nauku i inovacije H2020 "gdje je i pored velikih napora od strane Crne Gore, zbog snažne konkurencije u ovom programu, rezultat izostao".

"Preporuke se odnose i na ulaganje napora za uspostavljanjem kompletnog statističkog sistema, koji će obuhvatiti i ulaganja privatnog sektora, što bi trebalo da rezultira povećanjem procenta BDP, kao i nastavak aktivnosti na učešću u „European Innovation Scoreboard-u“, koja predstavlja inovativnu statistiku i pruža komparativnu analizu rezultata u oblasti inovacija u zemljama EU", dodaje se u saopšptenju.

Iz ministarstva su u zaključku saopštili da EK obezbjeđuje značajnu podršku sistemu istraživanja i inovacija u Crnoj Gori te da se očekuje kontinuirana podrška u dijelu realizacije i ovogodišnjih preporuka.

Bonus video: