Misterija tamne materije razotkrivena otkrićem nove čestice

Sada su naučnici sa Univerziteta u Jorku identifikovali novu materiju koju su nazvali „d-star heksakvark“ (d-star hexaquark), za koju smatraju da bi mogla objasniti fenomen tamne materije
3115 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vjeruje se da je misteriozna i nevidljiva tamna materija svuda oko nas i stručnjaci procjenjuju da ona čini do 85 odsto univerzuma piše RTS. Ali zašto je ne možemo lako identifikovati i pronaći?

Uprkos decenijama uloženim u razna istraživanja i brojnim teorijama i testovima kako bi se ustanovilo porijeklo tamne materije, ona je ostala enigma.

Sada su naučnici sa Univerziteta u Jorku identifikovali novu materiju koju su nazvali „d-star heksakvark“ (d-star hexaquark), za koju smatraju da bi mogla objasniti fenomen tamne materije.

Doktor Mikail Baškanov i profesor Danijel Vots iz Departmana za fiziku Univerziteta u Jorku, nedavno su objavili prvi pristup o mogućnostima i održivosti novog kandidata za tamnu materiju.

„Porijeklo tamne materije u svemiru jedno je od najvećih pitanja nauke i jedno od onih nedovoljno objašnjenih“, rekao je doktor Vots.

„Naši prvi proračuni pokazuju da su kondenzati 'd-zvezda' novi kandidati za tamnu materiju. Ovaj novi rezultat je posebno uzbudljiv jer ne zahtijeva nikakve koncepte koji su novi u fizici“, dodaje Vots.

Ilustracija
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

„Sledeći korak nam je da bolje razumijemo kako međusobno djeluju novootkrivene čestice, kada se privlače i kada se odbijaju. Vršimo nova mjerenja kako bismo stvorili 'd star heksakvark' unutar atomskog jezgra i vidjeli da li su njihova svojstva različita od onih u slobodnom prostoru“, rekao je koautor istraživanja dr Baškanov.

Istraživački tim iz Jorka počinje saradnju sa naučnicima iz Njemačke i SAD kako bi testirali svoju teoriju tamne materije i pretražili „d star heksakvarkove“ u kosmosu.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Phisics G Letters.

Bonus video: