Mumifikacija u Egiptu starija nego što se mislilo

Naučnici su otkrili tragoce tradicionalnih egipatskih sredstava za balsamovanje poput borove smole, biljne gume i prirodnog petroleja
227 pregleda 0 komentar(a)
mumija, Foto: Shutterstock
mumija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.08.2014. 09:00h

Egiptološkinja Jana Džons i njene kolege otkrili su da je mumifikacija praktikovana u Egiptu prije više od 6.000 godina, ili oko 1.500 godina ranije nego što se mislilo.

Stručnjaci su pretpostavljali da su sve mumifikacije u Egiptu prije 2200. godine prije naše ere bile rezultat prirodnog isušivanja. Međutim kada su Džonsova i njene kolege proučili posmrtne zamotuljke u grobljima iz kasnog neolita u Gornjem Egiptu, otkrili su tragoce tradicionalnih egipatskih sredstava za balsamovanje poput borove smole, biljne gume i prirodnog petroleja.

Oni se takođe javljaju u sličnim proporcijama u odnosu na sastojke koji su korišćeni 3.000 godina kasnije tokom vrhunca faraonske mumifikacije.

„Antibakterijska svojstva nekih od ovih sastojaka i lokalizovano očuvanje tkiva navode nas da zaključimo da je u pitanju rani početak eksperimentisanja koje je evouliralo u praksu mumifikacije faraonskog perioda”, rekao je istraživač Stiven Bakli sa Univerziteta u Jorku.

Bonus video: