Mumija stara 5.300 godina ima neljudske gene

Riječ je o "metagenomu", genetskoj mutaciji koja se javlja uslijed prisustva mikroba u tkivu
385 pregleda 0 komentar(a)
mumija, Foto: Wikimedia.org
mumija, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 20.07.2014. 19:25h

Eci je mumificirani muškarac iz ledenog doba, nalazi se u Arheološkm muzeju u Južnom Tirolu u Italiji, a biopsiji kojoj je podvrgnut pokazala je nešto zanimljivo.

Iz malog dijela karlične kosti na kojem su vršene pretrage utvrđeno je da je Eci, 160 cm visoki, oko 50kg težak i 45 godina stari muškarac, koji je živio prije 5.300 godina, bio netolerantan na laktozu, imao krvnu grupu O, a ono što je zaprepastilo stručnjake je činjenica o pronalasku neljudskih dijelova gena u njegovom tijelu.

Mnogi bi pomislili kako se radi o vanzemaljskom biću, ali zapravo se radi o "metagenomu", genetskoj mutaciji koja se javlja uslijed prisustva mikroba u tkivu, prenosi IB Times.

Istraživački tim Evropske Akademije Bozden (EURAC) na Univerzitetu u Beču, predvođen uglednim profesorom Frankom Maksnerom, ustanovio je da je uzrok ove genetske mutacije patogena bakterija Treponema Denticola, koja obično živi u ustima čovjeka, a uzrokuuje paradentopatiju, odnosno oboljenja desni pozantog kao paradontoza.

To što je Eci patio od paradontoze nije iznenadilo stručnjake, ono što ih je zabrinulo je prisustvo bakterije iz usta u karlično kosti. Prema riječima profesora Maksnera, bakterija je tamo vjerovatno dospjela putem krvotoka, što dokazuje da je ovaj čovijek iz ledenog doba patio od oboljenja ligamenata i vilične kosti. Svoju je teoriju profesor Maksner uspio da dokaže dodatnom biopsijom malog uzorka i ovog tkiva, analizom ostataka sline.

Bonus video: