Najbolje fotografije magazina "National Geographic"

Galerija magazina "National Geographic" prikazuje prirodne fenomene, ali i običaje naroda širom svijeta
222 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2012. 16:57h

Kao i svake godine, časopis "National Geographic" sakupio je najimpresivnije fotografije nastale tokom prethodnih 12 mjeseci u galeriju koja prikazuje prirodne fenomene, ali i običaje naroda širom svijeta. Tu su Indijanci koji se voze automobilom, ali i jato pingvina koji plivaju.

Jedna fotografija, nastala u zabačenim djelovima Rusije, prikazuje oca po imenu Aiding Krigis, kako miluje svoju ćerkicu. On je zove "anajim", što na tuvanskom jeziku znači "moja kozica". U pitanju je jezik u izumiranju, koji govori svega 223.000 ljudi.

Foto: Lynn Johnson

U blizini zajednice Indijanaca u Koloradu nastala je fotografija koja prikazuje američke starosjedioce kako pakuju odjeću koju su dobili od humanitarne organizacije. Njihov automobil je toliko natovaren stvarima, da je pripadnik plemena Oglala Lakota jedva uspio da se ugura unutra.

Foto: Aaron Huey

U drugoj indijanskoj zajednici u Južnoj Dakoti fotograf je ovjekovječio šamana kako izvodi drevni ritual. Muškarac nosi bijelu masku dugačkog nosa i pali vatru kako bi se pročistio.

Foto: Aaron Huey

Među fotografijama godine po izboru magazina "National Geographic" nalazi se i ona koja prikazuje ogromnu sekvoju prekrivenu snijegom, u kalifornijskoj Sijera Nevadi. Drvo je staro 3.200 godina i nosi nadimak Predsjednik, a visoko je 75 metara.

Foto: Nick Nicholas

Fotograf Pol Niklen snimio je trenutak kada je jato carskih pingvina uronilo u vodu. Već u sljedećoj sekundi životinje su se uplašile i za sobom ostavile samo mjehuriće.

Foto: Paul Nicklen

Zanimljiva je i fotografija tornada u opadajućoj fazi, koji je pogodio Sjevernu Dakotu.

Foto: Mitch Dobrowner

Galerija

Bonus video: