NASA na Mars šalje važan rover, istraživaće krater koji se zove po selu u BiH

Rover sa šest točkova, veličine automobila, istraživaće Marsov krater Jezero, imenovan po opštini u središnjoj Bosni i Hercegovini. Tamo bi trebao sletjeti u februaru 2021. godine
3953 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

NASA se približava završetku svog robotskog rovera koji će iduće godine tražiti dokaze o životu na Marsu i postaviti temelje za misiju slanja ljudi u duboki svemir.

Američka svemirska agencija u petak je predstavila svoj Mars 2020 rover čije će službeno ime biti izabrano početkom iduće godine.

NASA će u februaru poslati rover u floridski svemirski centar Kenedi gdje će biti sastavljen do kraja. Biće lansiran u julu, a odredište mu je osušeno korito jezera na Marsu koje je veličine Menhetna.

Rover sa šest točkova, veličine automobila, istraživaće Marsov krater Jezero, imenovan po opštini u središnjoj Bosni i Hercegovini. Tamo bi trebao sletjeti u februaru 2021. godine, prenosi Hina.

Vjeruje se da krater sadrži velike količine 3,5 milijarde godina starih sedimenata za koje se naučnici nadaju da bi mogli sadržati fosile života na Crvenoj planeti.

Rover će prikupiti 30 uzoraka zemljišta koji će biti vraćeni na Zemlju budućom svemirskom letjelicom koju planira NASA.

Zamjenik projekta Met Valas otkrio je da bi uzorci mogli stići 2026. godine. Čovječanstvo zasad još nijednom nije to učinilo.

Misija na Mars biće ključna i za buduće ljudske misije na toj planeti, uključujući i potencijal stvaranja kiseonika na njegovoj površini, kazao je Valas.

Rover će ponijeti opremu koja može pretvoriti ugljen-dioksid u kiseonik.

Ako bude uspješan, ovaj rover će biti peta NASA-ina misija na Marsu. Jedina druga država kojoj je uspjelo sletjeti na tu planetu bio je bivši Sovjetski Savez.

Bonus video: