NASA: Problem zračenja usporava put na Mars

Nivo zračenja izmjeren tokom NASA-ine misije "Curiosity" pokazuje da bi astronauti tokom moguće misije na Mars vjerojatni bili izloženi većoj radijaciji od dopuštene u SAD-u, tvrde naučnici
108 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2013. 11:08h

Rover "Curiosity" je sletio na Mars u avgustu prošle godine kako bi potražio staništa u kojima su nekad mogli da žive mikrobi.

Rezultati dobijeni tokom osmomjesečnog putovanja "Curiosity"-ja prema Marsu daju naznake da bi astronauti primili dozu zračenja od oko 660 milisieverta tokom 360-dnevnog kružnog putovanja, što je najkraće moguće putovanje sa sadašnjom konvencionalnom tehnologijom. Ta doza ne uključuje vrijeme provedeno na površini Marsa.

"Čak i za najkraću misiju (na Mars), blizu smo dozvoljenim ograničenjima koja smo postavili za naše astronaute", izjavio je glavni medicinar u NASA-i Ričard Viliams pred medicinskim odborom Nacionalne akademije nauka u četvrtak.

NASA ograničava pojačani rizik od karcinoma kod astonauta na 3 posto, a to je kumulativna doza zračenja između otprilike 800 milisieverta i 1.200 milisieverta, što zavisi od starosti osobe, pola i drugih činilaca.

Poređenja radi, astronaut koji šest mjeseci živi na Međunarodnoj svemirskoj stanici, koja je oko 400 kilometara iznad Zemlje, primi dozu zračenja od oko 100 milisieverta, dok je doza zračenja koju primi organizam pacijenta kod kojeg je izvršeno rengensko snimanje abdomena iznosi oko 10 milisieverta.

Na zahtjev NASA-e, kmisija Medicinskog instituta razmatra mogućnost povećanja ovog limita za astronaute.

NASA istovremeno razmatra i alternativne tehnologije kojima bi se ubrzalo putovanje na Mars kao i različite vrste novih zaštitnih štitova za svemirske letjelice.

Galerija

Bonus video: