NASA: Prošla godina bila među pet najtoplijih

Osamnaest od najtoplijih devetnaest godina zabilježeno je od 2001. godine do danas
730 pregleda 0 komentar(a)
Suša pogodila brojna područja, Foto: Reuters
Suša pogodila brojna područja, Foto: Reuters

Prošla godina bila je četvrta od pet najtoplijih godina ikad zabilježenih, prema podacima američke Nacionalne administracije za okeane i atmosferu (NOAA) i Nase.

Kako javlja CNN, proteklih pet godina bile su najtoplije godine u zapisima mjerenja. NASA, ipak, dodaje i kako su posljednje četiri godine bile za jedan stepen Celzijusa toplije od prosjeka 19. vijeka, prenosi Indeks.

Podaci idu sve do 1880. godine

NOAA i NASA su danas raspravljale o globalnim temperaturama i klimi u zajedničkoj konferenciji za medije. Obje agencije imaju nezavisne podatke koji datiraju sve do 1880. godine, a koji se bave temperaturama širom svijeta. Ovi podaci trebalo je da budu objavljeni još ranije, ali to nije bilo moguće zbog blokade američke vlade kojom su bile pogođene i ove agencije.

CNN javlja da je osamnaest od najtoplijih devetnaest godina zabilježeno od 2001. godine do danas.

"2018. je još jedna izrazito topla godina i uz dugoročni trend globalnog zagrijavanja", rekao je direktor Nasinog instituta Godar, Gavin Šmit.

Prosječna globalna temperatura porasla je više od jedan stepen Celzijusa od 1880. i početka mjerenja temperatura. S tim smo prešli gotovo dvije trećine opasnog limita od 1,5 stepena Celzijusa mogućeg zagrijavanja koji je postavljen Pariskim klimatskim sporazumom.

"Ovo zagrijavanje je velikim dijelom izazvano povećanim emisijama CO2 u atmosferu ali i emisijama ostalih gasova staklene bašte koji su pušteni u atmosferu, a koji su rezultat ljudskog uticaja", dodao je Šmit.

Polarne regije osjete najveće posljedice

Temperature i dalje najbrže rastu u polarnim regijama, gdje je 2018. zabilježeno alarmantno topljenje leda.

Godišnja količina leda na Arktiku i Antarktiku je 2017. godine bila najmanja, a 2018. godine je bilo samo malo više leda. Osmatranja se na tom području vrše od 1979. godine.

Prošle godine je zabilježeno i topljenje onoga za što se vjeruje da je najstariji led na Arktiku, sjeverno od Grenlanda. Znanstvenici su ranije predviđali da će se upravo ta ledena masa posljednja otopiti usred klimatskih promjena.

Šmit je predstavljajući izvještaj rekao kako se tope polarne ledene kape, što znatno doprinosi povećanju nivoa mora.

Godina s najviše padavina u posljednjih 35 godina u SAD

Izvještaj je pokazao i kako je 2018. godina bila godina vremenskih ekstrema za brojne djelove svijeta. Tako je u SAD, na primjer, 2018. zabilježena kao godina u kojoj je palo najviše gradova u posljednjih 35 godina. Ujedno se radi i o trećoj godini s najviše gradova otkako su 1895. godine počela mjerenja.

Šteta koju su izazvali ekstremni klimatski uslovi iznosi 91 milijardu dolara prema procjenama NOAA, od čega 73 milijarde otpadaju na samo tri velika događaja.

Ti događaji su uragan Majkl s 35 milijarde dolara, uragan Florens s 24 milijarde dolara te požari u Kaliforniji s 24 milijarde dolara.

"Ovo je istorijsko razdoblje za vrijeme i klimatske ekstreme", rekao je Adam Smit, glavni istraživač u centru NOAA za okolinu.

Bonus video: