Osvajanje Marsa: Astronauti izloženi opasnom zračenju

"(...) Izloženost radijaciji kakva bi se, recimo, pojavila na misiji do Marsa može (...) ubrzati promjene na mozgu povezane s Alchajmerovom bolešću"
50 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2013. 09:52h

Kao da putovanje u svemir ionako nije dovoljno opasno, rezultati novog istraživanja američkih naučnika pokazali su da bi kosmičko zračenje kojem bi astronauti bili izloženi na misijama duboko u svemiru moglo ubrzati pojavu Alchajmerove bolesti.

"Galaktička kosmička radijacija predstavlja veliku prijetnju budućim astronautima", kazao je za časopis "Plos" profesor Keri O'Banion, šef odjeljenja neurobiologije i anatomije na medicinskom fakultetu u Ročesteru, država Njujork, koji je vodio istraživanje.

"Da moguća izloženost zračenju u svemiru može dovesti do zdravstvenih problema i pojave raka poznato je od ranije.

Svemir je pun zračenja. Zemljino magnetno polje štiti planetu i ljude u niskoj orbiti od tih čestica. Međutim, kad astronauti napuste orbitu izloženi su stalnim pljuskovima raznih radioaktivnih čestica

Međutim, ova studija prvi put pokazuje da bi izloženost radijaciji kakva bi se, recimo, pojavila na misiji do Marsa može dovesti do kognitivnih problema i ubrzati promjene na mozgu povezane s Alchajmerovom bolešću", kazao je.

Svemir je pun zračenja. Zemljino magnetno polje štiti planetu i ljude u niskoj orbiti od tih čestica. Međutim, kad astronauti napuste orbitu izloženi su stalnim pljuskovima raznih radioaktivnih čestica.

Astronauti se, primjera radi, mogu zaštititi od opasnog zračenja izazvanog eksplozijama u Sunčevoj atmosferi, ali postoje mnogi drugi oblici kosmičkog zračenja koji se ne mogu učinkovito blokirati.

Izloženost zračenju veća je što je astronaut dublje i duže u svemiru. To je razlog za zabrinutost NASA-e pri planiranju misija s posadom na udaljeni asteroid 2021. i na Mars 2035. godine. Put do crvene planete i natrag trajao bi oko tri godine.

Mars

NASA već 25 godina finansira istraživanja o potencijalnim zdravstvenim rizicima svemirskih putovanja kako bi razvila zaštitu i protivmjere i utvrdila jesu li rizici veći od koristi preduzimanja misija duboko u svemir.

Od tada je naučnicima postao poznat učinak kosmičkog zračenja na kardiovaskularni i mišićno-koštani sistem, a od sada i na neurološki.

Galerija

Bonus video: