Otkriven fosil prakokoške

Fosil ptice je dobio ime Asteriornis maastrichtensis, po Asteriji, grčkoj boginji zvijezda padalica koja se pretvara u prepelicu
3676 pregleda 1 komentar(a)
Ovako je prakoka mogla da izgleda, Foto: Ovako je prakoka mogla da izgleda
Ovako je prakoka mogla da izgleda, Foto: Ovako je prakoka mogla da izgleda

Novootkriveni fosil ptice mogao bi da bude najraniji poznati predak svih kokošaka.

Najvjerovatnije je živjela neposredno prije udara asteroida koji je uništio džinovske dinosauruse, što se dogodilo prije oko 67 miliona godina. Naučnici smatraju da fosilni ostaci mogu mnogo da kažu o savremenim životinjama.

Ptice potiču od dinosaurusa, ali kad su evoluirale u savremene vrste - teško je odgovoriti. Razlog za to je što nemamo dovoljno informacija o fosilima ptica. Novootkrivena - i dobro očuvana - fosilna lobanja trebalo bi da pomogne u popunjavanju nekih praznina.

„Ovo je jedinstven primerak: nazvali smo ga ‘čudotvorcem’”, rekao je doktor Danijel Fild sa Univerziteta u Kembridžu.

„To je jedina skoro kompletna lobanja moderne ptice koju imamo do sada iz doba dinosaurusa, i koja nam može reći dosta o ranoj evolutivnoj istoriji ptica”.

Fosil ptice je dobio ime Asteriornis maastrichtensis, po Asteriji, grčkoj boginji zvijezda padalica koja se pretvara u prepelicu. Pronađen je u kamenolomu na granici Holandije i Belgije.

Ptica je teška nešto manje od 400 grama i vjeruje se da je predak modernim kokoškama, patkama i drugoj živini.

U to vrijeme je čitava regija bila prekrivena plitkim morem, a uslovi su bili slični kao na tropskim plažama danas.

S dugim, vitkim nogama, ptica je možda živjela na obali.

„Ptice su tako važna grupa životinja, postoji mogućnost da saznamo nešto novo o tome kako su nastale moderne vrste, a to je jako značajno za paleontologe i evolucione biologe”, rekao je doktor Fild.

„Čudesna kokoš će biti među zaista važnim fosilima, koji bi mogli da nam pomognu da saznamo kako su nastale savremene ptice”. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature.

Bonus video: