Otkrivena nova planeta na kojoj je moguć život?

Američka svemirska agencija NASA objavila je da je satelit TESS pronašao svijet veličine Zemlje u kojem bi moglo da se živi, a preduslov za život je prisustvo tekuće vode
19104 pregleda 24 komentar(a)

"Lovac" na planete američka svemirska agencija NASA, satelit TESS otkrio je prvu, vrlo vjerovatno naseljivu planetu veličine Zemlje.

Na zvijezdi TOI 700 temperatura je upola niža od one na Suncu, a od Zemlje je udaljena oko stotinu svjetlosnih godina.

Američka svemirska agencija objavila je da je TESS pronašao svijet veličine Zemlje u kojem bi moglo da se živi, a preduslov za život je prisustvo tekuće vode, piše AFP.

Otkriće je predstavljeno na 235. sastanku Američkog udruženja astronoma u Honoluluu.

Otkrivena planeta, TOI 700 d, jedna je od tri koje se vrte oko zvijezde slične Suncu u sistemu TOI 700, prenosi Hina.

TOI 700 d najudaljeniji je od svoga sunca i da bi napravio krug oko njega potrebno mu je 37 dana. Vjeruje se da je na jednoj njegovoj strani uvijek dan.

Preostale dvija planete TOI 700 b i TOI 700 c prilično se razlikuju.

Planeta najbliži tom suncu, TOI 700 b, takođe je veličine zemlje, ali je "kamena pustoš". Za krug oko sopstvenog sunca potrebno mu je 10 dana. Planet TOI 700 c je gasovita, a veličine je one između Zemlje i Neptuna. Za krug oko sunca potrebno joj je 16 dana.

"TESS je napravljen i lansiran sa ciljanom misijom pronalaska planeta veličine Zemlje koja kruži oko obližnjih zvijezda', kazao je Pol Herc iz astrofizičkog odjeljenja NASA.

AFP prenosi da je TESS u početku pogrešno klasifikovao zvijezdu, što znači da planete izgledaju veće i toplije nego što to zaista jesu.

Ipak, nekoliko astronoma-amatera, među kojima i srednjoškolac Alton Spenser koji sarađuje sa članovima tima TESS, ukazalo je na grešku.

"Pošto smo ispravili parametre zvijezde, veličine njenih planeta su se smanjile pa smo shvatili da je najudaljeniji veličine Zemlje te da se nalazi u području mogućeg života", rekla je Emily Gilbert sa Univerziteta u Čikagu.

Otkriće je kasnije potvrđeno svemirskim teleskopom Spicerom.

Bonus video: