Otkrivena prva ozonska rupa iznad Arktika

Radi se o području koje je tri puta veće od Grenlanda. Sve ukupno je gubitkom ozona zahvaćeno područje od 20 miliona kvadratnih kilometara, ili 10 puta većem od površine Grenlanda
2803 pregleda 1 komentar(a)
Arktik: Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Arktik: Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Njemački naučnik tvrdi da je otkrio prvu rupu u ozonskom omotaču iznad Sjevernog pola, objavila je njemačka agencija dpa.

U poslednje dvije sedmice debljina ozonskog omotača na Arktiku bila je ispod debljine ozonskog omotača na Antarktiku gdje se nalazi ozonska rupa, rekao je Markus Reks, vođa odsjeka za atmosfersku fiziku na institutu Alfred-Vegener.

"U zonama gdje je debljina ozonskog omotača na svom maksimumumu gubitak je oko 90 odsto", kazao je Reks.

Radi se o području koje je tri puta veće od Grenlanda. Sve ukupno je gubitkom ozona zahvaćeno područje od 20 miliona kvadratnih kilometara, ili 10 puta većem od površine Grenlanda, prenosi agencija Hina.

Prema Reksu, do toga je došlo zbog izuzetno jakog polarnog vrtloga ove zime i niskih temperatura u stratosferi, gdje je smješten ozonski omotač.

"Trenutno su te vazdušne mase još nakupljene iznad Arktika i zato ljudi u Evropi ne moraju da brinu da će brže nego inače izgoreti na suncu. Moguće je da će te vazdušne mase u aprilu otplutati sa centralnog Arktika prema Evropi", objasnio je naučnik.

Proizvodnja hlorfluorougljenika, grupe jedinjenja koja oštećuju ozonski omotač, zabranjena je prije dosta godina i bez te zabrane bi ozonski omotač bio u još gorem stanju. Međutim, Reks dodaje da te materije imaju veliko vrijeme zadržavanja.

Čini se da se ozonska rupa iznad Antarktika, otkrivena 1985. godine, polako zatvara. Godine 2019. je bila najmanja u proteklih 30 godina.

Bonus video: