Paralizovani muškarac prohodao pomoću posebnog robotskog odijela

Tibo je prošao operaciju kojom su mu na površinu mozga ugrađena dva implantata pokrivajući djelove koji kontrolišu pokrete
4694 pregleda 3 komentar(a)
Čineći prve korake u odijelu osjećao se kao "prvi čovjek na Mjesecu": Tibo, Foto: Fonds De Dotation Clinatec
Čineći prve korake u odijelu osjećao se kao "prvi čovjek na Mjesecu": Tibo, Foto: Fonds De Dotation Clinatec

Paralizovan muškarac uspio je da pomjeri ruke i noge zahvaljujući posebnom robotskom odijelu kojim je upravljao svojim mislima, objavili su francuski naučnici.

Kako prenosi BBC, Tibo (30) je rekao da se čineći prve korake u odijelu osjećao kao "prvi čovjek na Mjesecu".

Njegovi pokreti, posebno hodanje, daleko su od savršenih a robotsko odijelo, tzv. "egzoskelet", može se zasad koristiti samo u laboratorijskim uslovima, kazali su naučnici.

Međutim, naglasili su da bi taj izum mogao jednog dana da poboljša kvalitet života takvih pacijenata, prenosi agencija Hina.

Tibo je prošao operaciju kojom su mu na površinu mozga ugrađena dva implantata pokrivajući djelove koji kontrolišu pokrete.

Šezdeset i četiri elektrode na svakom od dva implantata čitaju aktivnost mozga i prenose instrukcije kompjuteru.

Sofisticirani kompjuterski softver čita moždane talase i pretvara ih u instrukcije za kontrolu egzoskeleta.

Tibo
Elektrode na svakom od dva implantata čitaju aktivnost mozga i prenose instrukcije kompjuteru(Foto: Fonds De Dotation Clinatec)

Kada čovjek pomisli "hodaj", pokreće se lanac instrukcija koje mu pomažu da pomjeri noge. Može da kontroliše i ruke, manevrišući njima u tri dimenzije.

Tibo, koji ne želi da mu se objavi prezime, bio je optičar prije nego je prije četiri godine doživio nesreću u noćnom klubu i ostao paralizovan. Dvije godine je proveo u bolnici.

Godine 2017. uključen je u ispitivanje Clinatec-a i Univerziteta u Grenoblu.

Najprije je vježbao koristeći moždane implantate na virtuelnim osobama, avatarima, u kompjuterskoj igrici, a potom je krenuo i u stvarne pokušaje.

"Činilo mi se kao da sam prvi čovjek na Mjesecu. Nisam hodao dvije godine. Zaboravio sam kako je to stajati, zaboravio sam da sam viši od puno ljudi u sobi", kazao je.

Dodao je da mu je više vremena trebalo da pokrene ruke nego noge.

"Bilo je vrlo teško jer je to kombinacija više mišića i pokreta. To je nešto najimpresivnije što sam učinio s egzoskeletom", dodao je.

Tibo
Sofisticirani kompjuterski softver čita moždane talase i pretvara ih u instrukcije za kontrolu egzoskeleta(Foto: Fonds De Dotation Clinatec)

Iako se zasad s tim odijelom ne može van laboratorije - jer se ono mora pričvrstiti na plafon kako bi se minimalizirao rizik od pada - radi se o značajnom napretku u sličnim pokušajima kojima se želi omogućiti ljudima da kontrolišu udove svojim mislima.

"To je daleko od autonomnog hodanja", rekao je Alim-Lui Benabid, predsjednik izvršnog odbora Clinatec za BBC.

Benabid, koji je razvio duboki moždani stimulator za Parkinsonovu bolest, rekao je za BBC: "Riješili smo problem i pokazali da je princip ispravan. To je dokaz da možemo proširiti mobilnost pacijenata pomoći egzoskeleta".

Francuski naučnici, kako prenosi Hina, kažu da sada mogu nastaviti da poboljšavaju tehnologiju, ali ima i onih koji žele da je koriste za jačanje ljudskih mogućnosti, na primjer u vojsci.

"Apsolutno ne idemo u smjeru tih ekstremnih i glupih primjena", rekao je Benabid.

"Naš je posao da pomognemo povrijeđenim pacijentima koji su izgubili funkcije".

Bonus video: