Parking popločan solarnim panelima može biti izvor struje

Skot i Džuli će pokušati da sakupe milion USD, kako bi komercijalizovali svoj proizvod
243 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2014. 19:50h

Par iz Ajdaha osmislio je inovativan način za popločavanje ulica solarnim panelima i sada su u potrazi sa finansijama za svoj projekat.

Skot i Džuli Bruso žele da tradicionalan asfalt i beton zamijene otpornim solarnim panelima, koji bi dodatno mogli da posluže kao izvor energije.

Njih dvoje su svoju ideju predstavili još 2010. godine i zainteresovali su brojne futuriste i vladine zvaničnike. Skot i Džuli su u međuvremenu razvili prototip kojim su pokrili parking ispred laboratorije u kojoj rade, u Ajdahu.

Ploče koje su sada predstavili izgledaju drugačije od prototipa koji su predstavili prije skoro četiri godine. Njihovi paneli su sada šestougaoni, omogućava bolju pokrivenost na brežuljcima i krivinama, ali i lakše uklanjanje snijega i leda, u zimskim uslovima. Osim toga, njihovi paneli imaju i LED svjetiljke, što omogućava prikazivanje poruka na popločanoj cesti, odnosno parkingu.

Skot i Džuli kažu da su njihovi paneli testirani na vuču i otpornost na udarce, te da mogu da izdrže veliko opterećenje - paneli su izdržali traktor koji je prelazio preko popločanog parkinga. Ovo je prvi put da su paneli podvrgnuti testu koji odgovara stvarnim uslovima na cesti.

Projekat je dosad finansiran sa 50.000 dolara. Skot i Džuli su sada pokrenuli Indiegogo kampanju u kojoj će pokušati da sakupe milion USD, kako bi komercijalizovali svoj proizvod.

Mala solarna parkirališta mogu da napajaju saobraćajne znakove i uličnu rasvjetu. Ako bi bili raspoređeni po cijelom gradu, ovakve solarne ceste bi mogle da budu decentralizovane električne mreže, koje bi mogle da napajaju domove i biznis korisnike.

Galerija

Bonus video: