Pet vjekova od putovanja koje je promijenilo svijet

Magelanov put predstavlja istorijsku prekretnicu, baš kao što su to kasnije bili prvi odlasci čovjeka u svemir ili hodanje po Mjesecu
4714 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ove se godine obilježava se 500 godina od kada je portugalski istraživač Fernando Magelan isplovio na prvi put oko Zemlje i time promijenio svijet, postavši uzor budućim istraživačima.

Magelan je isplovio u septembru 1519. iz Španije kako bi pronašao zapadni put do ostrva Indonezije. U drugoj godini te avanture ubili su ga ostrvljani sa Filipina, pa je trogodišnje putovanje završio Španac Huan Sebastijan Elkano. Ali, sa tim revolucionarnim dostignućem danas se ipak povezuje Magelanovo ime.

"Magelan je inspiracija i nakon 500 godina", smatra Fabijan Kusto, francuski reditelj i istraživač podmorja, unuk slavnog Žak Iva Kustoa, prenosi agencija Hina.

"On je bio pionir u periodu kad se istraživači koji bi se uputili u nepoznato nisu vratili", dodao je.

Povodom godišnjice tog poduhvata u Lisabonu se održala konferencija na kojoj je izdvojeno pet načina na koje je Magelanovo putovanje obilježilo ljudsku istoriju i nastavlja da inspiriše današnje naučnike i istraživače.

Zaokružena planeta

Magelanov put predstavlja istorijsku prekretnicu, baš kao što su to kasnije bili prvi odlasci čovjeka u svemir ili hodanje po Mjesecu, istakao je naučnik NASA Alan Stern, vođa međuplanetarne letjelice Novi horizonti.

"Kad je prva osoba napravila krug oko planete, to je na neki način značilo i da smo je po prvi put obgrlili rukama", rekao je.

"Mislim da je to jednostavno transformiralo čovječanstvo. Nazvao bih to prvim planetarnim događajem, na isti način na koji je let Jurija Gagarina bio prvi vanplanetarni događaj", dodao je Amerikanac.

Nova geografija

Magelanovo putovanje je izmijenilo karte i geografske knjige. Otkrio je tjesnac, danas nazvan po njemu, koji spaja Atlantski i Tihi okean na dnu Južne Amerike.

"Možda je jedan od njegovih najvećih podviga, i danas smatranim jednim od najvećih u istoriji navigacije, bio prolaz kroz taj tjesnac u vrijeme dok nisu postojale karte i dok se o njegovom postojanju samo nagađalo", naglasio je američki istoričar Lorens Bergren, autor Magelanove biografije.

Svijest o svijetu

Magelanovo putovanje je transformisalo i percepciju čovječanstva o svom mjestu u svijetu.

"Nije to bilo samo geografski ili antropološki, to je pokazalo i nešto filozofsko: da je to sve jedan svijet", kazao je Bergren.

"Prije Magelana ljudi ustvari nisu znali - na koji način je svijet povezan i koliko je velik".

Magelan u svemiru

Magelan je dao doprinos i evropskom znanju o svemiru i time obilježio svijet astronomije do današnjeg dana.

Dok je prolazio tjesnacem koji danas nosi njegovo ime ovaj istraživač je sa svojom posadom posmatrao dvije galaksije vidljive ljudskom oku sa južne polulopte. I one sada nose njegovo ime – Magelanovi oblaci.

Neki nedavno imenovani dijelovi Marsove površine dobili su iste nazive koje je Magelan dao djelovima Južne Amerike, a po Portugalcu će se nazvati i ogromni teleskop koji se gradi u Čileu, prenosi Hina.

Inspiracija

Magelanovo dostignuće jedno je od najvažnijih u istorij istraživanja, pa ga njegovi nasljednici slave i danas.

"U svemirskim programima, kako bi se pripremili za dugotrajne misije, govorimo kako su "lekcije za budućnost napisane u prošlosti"", rekao je Defid Vilijams, 65-godišnji bivši astronaut NASA koji je bio na dvije misije u svemiru.

"Mnogi u svemirskom programu čitaju o Magelanu", otkrio je Wilijams.

Bonus video: