FOTO Počeli Otvoreni dani nauke: Na dobrom ste putu

Otvoreni dani nauke trajaće naredna četiri dana u deset crnogorskih opština
2984 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja manifestacije, Foto: Boris Pejović
Sa otvaranja manifestacije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.10.2019. 11:35h

Razvoj tehnologija danas dostigao je nevjerovatne domete. Međutim, znanje kroz vjekovni razvoj nauke, tek otvara vrata brojnim primjenama i razvoju novih tehnoloških instrumenata u cilju rješavanja društvenih i ekonomskih izazova, posebno kroz digitalizaciju. To je, na otvaranju devetih Dana nauke, kazala ministarka nauke dr Sanja Damjanović.

"Naša zemlja ima veliku zastupljenost korišćenja interneta, međutim tek treba da iskoristimo njegove prednosti za unapređenje poslovanja, edukaciju i razvoj novih proizvoda i servisa", poručila je Damjanović.

Sa otvaranja manifestacije

Ona je kazala da je raduje što se kultura inovacija u našoj zemlji sve više razvija.

"Naše ministarstvo u kontinuitetu promoviše značaj nauke i inovacija kao i ključne uloge koju mladi ljudi imaju zbog svoje energije i kreativnosti u pokretanju novog talasa nase privrede. Kroz niz konkursa nastojimo da ojačamo inovativne poduhvate preduzeća i univerziteta, a pokrećemo i program za ubrzavanje kvalitetnih startap projekata. Takođe, atraktivne stipendije za doktorska istrazivanja daju prostor mladim ljudima da istaknu svoju vaznu ulogu u razvoju našeg drustva", rekla je Damjanović.

Večeras na Kruševcu
Večeras na Kruševcu(Foto: Boris Pejović)

Ministarka nauke istakla je da deveto izdanje Otvorenih dana nauke ima dodatnu važnu misiju, a to je da ukaže da je uloga svih građana u procesima razvoja i korišćenja tehnologija od presudnog značaja.

"Građani treba da ukažu na smjer razvoja tehnologija, jer od inovacija i tehnologija danas posebno se očekuje da daju kvalitetna i odrziva rješenja za velike probleme naše planete, kao sto su klimatske promjene, česte bolesti, bezbjedna hrana za sve, otpad... Ovo su teme koje se tiču svakog građanina".

Sa otvaranja manifestacije

Ispred Dvorca Petrovića na Kruševcu večeras je prikazan kratak film, tokom kojeg se "čovjek iz budućnosti" obratio prisutnim posjetiocima, poručivši da je planeta sačuvana, da ima dovoljno energije za svakog stanovnika i da je pronađen lijek za mnoge bolesti.

"Na dobrom ste putu", poručeno je sa video bima.

Sa otvaranja manifestacije

Na otvaranju Dana nauke bili su prisutni predstavnici međunarodnih institucija - CERN-a, GSI-a, EMBL, kao i crnogorskih univerziteta, nevladinih organizacija i preduzeća.

U Dvorcu je prikazana izložba "Bio kosmos, tehnologija i umjetnost", tokom koje su predstavljene četiri umjetničke cjeline sa Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran.

Otvoreni dani nauke trajaće naredna četiri dana u deset crnogorskih opština.

Organizaciju festivala podržali su kompanija M-tel, ambasade Njemačke i Velike Britanije.

Galerija

Bonus video: