Potpuno pomračenje Sunca ponovo u julu

Najveće pomračenje će trajati 4 minuta i 33 sekunde, što nadmašuje trajanje vrhunca pomračenja iz 2017. godine
1390 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.06.2019. 11:25h

Potpuno pomračenje Sunca desilo se 2017. godina, a ponovo će biti vidljivo 2. jula 2019. godine, iznad djelova Južne Ameruke i južnog Pacifika.

Kakvo pomračenje Sunca može da bude?

Postoji nekoliko vrsta pomračenja Sunca, uključujući lunarno (kada su za pomračenje zaslužne faze Mjeseca koje prave sjenku), i prstenasto (kada se oko Mjeseca vide ivice Sunca).

Potpuno pomračenje je najpoznatije i najzastupljenije - tada je Mesec u poziciji potpunog preklapanja sa Suncem i iz određenih uglova posmatranja u potpunosti sakriva Sunce.

Dok parcijalna pomračenja Sunca podrazumijevaju zaklonjenost samo jednog dijela Sunca i ona se mogu desiti i nekoliko puta godišnje, potpuno pomračenje je mnogo rjeđa pojava.

Ovo pomračenje biće specifično i po svom trajanju. Najveće pomračenje će trajati 4 minuta i 33 sekunde, što nadmašuje trajanje vrhunca pomračenja iz 2017. godine.

Potpuno pomračenje Sunca biće ove godine vidljivo sa južnog dijela Pacifičkog okeana, a mali djelić ovoga će biti vidljiv sa teritorije Južne Amerike.

U utorak, 2. jula ljudi iz određenih djelova Čilea i Argentine će takođe moći da vide kako Mjesec zaklanja Sunce.

Regija Anda sa koje će ovo pomračenje biti vidljivo, poznata je po niskoj vlažnosti i čistom nebu, pa ljubitelje ovog prirodnog fenomena u tom predjelu očekuje nebeski spektakl.

Bonus video: