Pronašao jaja dinosaurusa dok se igrao u pijesku

Stručnjaci vjeruju da su jaja stara oko 66 miliona godina
3285 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedan desetogodišnjak iz Kine, inače zaljubljenik u nauku, u igri je otkrio fosilizovane ostatke gnijezda dinosaurusa sa 11 jaja.

Dječak Džang Jangce je rekao da je najprije primijetio nešto čudno u pijesku i da je ubrzo, pošto je bolje pogledao, shvatio da bi to moglo biti jaje dinosaurusa. U prepoznavanju mu je pomoglo to što je redovno obilazio muzeje u kojima su izloženi ostaci tijela dinosaurusa i njihovih jaja.

Stručnjaci su potvrdili njegov nalaz i iskopali još deset jaja u blizini. Naveli su da vjeruju da su jaja, koja su u prosjeku dugačka deset santimetara, stara oko 66 miliona godina, prenosi RTS.

Dječak je gnijezdo s jajima pronašao u društvu majke, koja ga je odvela da se igra na nasipu na rijeci Dong, u gradu Hejuan, koji se nalazi u provinciji Guangdung.

„Kada sam primijetio nešto čudno, prvo sam mislio da je stijena sa išaranim krugovima ili školjka. Onda sam pozvao majku“, rekao je Džang za lokalne medije.

Majka je odmah obavijestila policiju i predstavnike lokalne vlasti, a ubrzo su stigli i stručnjaci koji su potvrdili da je zaista riječ o jajima dinosaurusa i odnijeli ih u muzej na dalja ispitivanja, prenio je Dejli mejl.

Džangova majka je izjavila da dječak voli nauku, da ga posebno interesuju dinosaurusi i da je pročitao mnogo knjiga o njima.

Inače, grad Hejuan, koji ima tri miliona stanovnika, poznat je i kao „kineski dom dinosaurusa“, pošto su otkrića njihovih ostataka kao i jaja brojna i česta na njihovoj teritoriji.

Od 1996. godine je pronađeno više od 17.000 jaja dinosaurusa, a muzej Hejuana posjeduje njih 10.008, što je najveća kolekcija te vrste na svijetu.

Bonus video: