Roboti-ljubimci usporavaju napredak Alchajmerove bolesti

Zbog dobrih rezultata, ovaj vid terapije ima sve više poklonika
782 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot (Youtube)
Ilustracija, Foto: Screenshot (Youtube)

Sa Alchajmerovom bolešću trenutno se suočava više od 48 miliona ljudi u svijetu. Osim ljekova, ovim pacijentima bolest olakšava i druženje sa životinjama, čak i kada je riječ o plišanim ljubimcima, otkrili su američki naučnici.

Helen Nikolas je vodila lanac restorana nadomak Čikaga, bila je preduzimljiva i sa lakoćom je obavljala sve poslove.

Međutim, prije šest godina njena porodica je primijetila da Helen postaje zaboravna, nakon čega joj je i postavljena dijagnoza Alchajmerove bolesti.

„Moja majka je stvarno dobro raspolagala finansijama, dobro je balansirala između prihoda i troškova. Međutim, jednog dana došla je kod mene sa čekom u ruci i pitala me šta da radi sa njim. Tada sam počeo da shvatam da se sa njenim zdravljem nešto događa“, priča Majkl Nikolas, sin pacijentkinje.

Helen sada prolazi kroz novu vrstu socijalne terapije. Sa svojim vršnjacima koji imaju iste probleme boravi u specijalizovanoj ustanovi, a dane im uljepšavaju neobični prijatelji – psi roboti, koji se ponašaju poput pravih, i veoma dobro otklanjaju posljedice progresivne zaboravnosti, prenosi RTS.

U istraživanju iz 2016. godine je otkriveno da pacijenti koji redovno komuniciraju sa robotskim ljubimcem tri puta nedjeljno po 20 minuta imaju niži nivo stresa, anksioznosti i depresije. Kada je riječ o uticaju na terapiju, to znači i manje doze sedativa i analgetika za oboljele od Alchajmera.

„Bilo je trenutaka kada su željeli da provode sa ljubimcima i više od 45 minuta. Druženje im veoma prija, veseli su i spontano se prisjećaju mnogih stvari iz života, pa čak i iz djetinjstva. Uskoro ćemo imati još više životinja, pa će u projekat biti uključeno i više korisnika“, objašnjava Meri Berns, upravnica Doma za njegu starih.

Zbog dobrih rezultata, ovaj vid terapije ima sve više poklonika. Već na prvi pogled je jasno da su upravo zahvaljujući plišanim ljubimcima mnogi pacijenti, bar privremeno, usporili progresiju bolesti. I prisjetili se davno potisnutih uspomena.

Bonus video: