Science alert: Na Grenlandu stanje koje se očekivalo 2070. godine - Vijesti.me
TOPLJENJE LEDA VELIKIM TEMPOM

Science alert: Na Grenlandu stanje koje se očekivalo 2070. godine

Dramatično topljenje sugeriše da se ledeni pokrivač Grenlanda približava prekretnici koja bi ga mogla nepovratno odvesti u potpuni nestanak

Grenland
Grenland (Foto: Reuters)

Poznat po svojim lednicima Grenland se u posljednjih mjesec dana topi se do sada nezabilježenom brzinom, a buknuli su i požari, piše „Sajens alert“.

Naučnici nisu očekivali da će se Grenland topiti ovim tempom još 50 godina. Ali do poslednje sedmice jula topljenje je dostiglo nivo koji su klimatski modeli projektovali za 2070. godinu i to po najpesimističnijem scenariju.

Ledena ploča Grenlanda izgubila je 1. avgusta 12,5 milijardi tona leda, više nego ijednog dana otkako su istraživači započeli da mjere topljenje leda 1950. godine, izvijestio je Vašington post.

Dramatično topljenje sugeriše da se ledeni pokrivač Grenlanda približava prekretnici koja bi ga mogla nepovratno odvesti u potpuni nestanak.

Ako se to dogodi, katastrofalno podizanje nivoa mora progutalo bi obalske gradove širom svijeta.

Sezona topljenja leda na Arktiku počinje svake godine u junu i završava se u avgustu, a vrhunac topljenja bilježi se u julu.

Međutim, brzina topljenja leda na Grenlandu ove godine premašila je rekorde. Od 30. jula do 3. avgusta otapanje je zabilježeno na 90 odsto površine Grenlanda uz ispuštanje 55 milijardi tona vode tokom pet dana.

Ekstremno topljenje uslijedilo je tokom najtoplijeg mjeseca u istoriji dok je intenzivni toplotni talas harao Evropom, a potom stigao i do Grenlanda.

Slično natprosječno topljenje zabilježeno je u Švajcarskoj, lednici su tamo izgubili 800 miliona tona leda tokom toplotnih talasa u junu i julu.

Na Aljasci je, takođe, u julu zabilježeno rekordno otapanje leda.


Vidi sve komentare