Slonovima na Sumatri prijeti istrebljenje

Slonovi su na meti lovokradica i zbog kljova, koje se uveliko traže u tradicionalnoj kineskoj medicini u Indoneziji
1 komentar(a)
slonovi, Foto: Shutterstock
slonovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.02.2014. 14:37h

Slonovima na Sumatri prijeti istrebljenje, što potvrđuje i najnoviji slučaj trovanja sedam slonova, saopštio je danas zvaničnik Globalne organizcije za čuvanje divljih životinja (WWF).

Ženka slona i pet manjih slonova mužjaka i odrasli slon, kako se vjeruje iz istog stada, pronađeni su izvan Nacionalnog parka Teso Nilo i smatra se da su uginuli prije pet mjeseci, rekao je Muhamed Zanir.

Zanir je dodao da je, na desetine uginulih slonova, pronađeno pošto su otrovani na ostrvu Sumatra, zbog brzog širenja plantaža palminog ulja i uništavanja njihovih staništa, prenijela je agencija AFP.

Dok su većinom kompanije dobile koncesije za plantaže palmi izvan Nacionalnog parka Teso Nilo, u provinciji Riau u istočnoj Sumatri, mnogi seljani ilegalno postavljaju zasade unutar Parka i uništavaju slonove zbog svojih zasada, naveo je portparol WWF .

Slonovi su na meti lovokradica i zbog kljova, koje se uveliko traže u tradicionalnoj kineskoj medicini u Indoneziji.

Prema evidenciji WWF, na Sumatri, ima između 2.400 i 2.800 slonova u divljini ostrva i upozoravaju da se slonovi suočavaju sa istrebljenjem za manje od 30 godine.

Favorizovanje proširenja zasada kultivisanih kultura i rudarska industrija dovelo je do uništenja skoro 70 odsto šuma koju su staništa te vrste manjih azijskih slonova, u posljednjih 25 godina, navode iz WWF.

Bonus video: