Telegraph: Dokins rekao da se čitanjem bajki ne podstiče kritičko mišljenje

Dokins je pak negirao da se protivi čitanju bajki djeci, prenio je danas Gardijan (The Guardian) na svom sajtu
84 pregleda 0 komentar(a)
Ričard Dokins, Foto: Shutterstock
Ričard Dokins, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.06.2014. 19:34h

Britanski Teleraf (Telegraph) prenio je da je evolutivni biolog Ričard Dokins, poznat kao oštar kritičar religije i praznovjerja na jednom naučnom skupu rekao da se čitanjem bajki djeci ne podstiče kritičko mišljenje, dok je Dejli mejl (Daily Mail) naveo da je biolog upozorio i na štetu od mita o Deda Mrazu.

Dokins je pak negirao da se protivi čitanju bajki djeci, prenio je danas Gardijan (The Guardian) na svom sajtu.

Dokins je u intervjuu za Gardijan rekao da njegove riječi nijesu dobro prenijete i insistirao da misli da su bajke predivne stvari koje mogu podstaći skepticizam za koji se i on zalaže.

"Nisam i neću osuđivati bajke. Cio moj život se tiče podsticanja mašte i u djetinjstvu bajke to mogu uraditi", rekao je autor "Sebičnog gena" i "Iluzije o Bogu".

Mediji su prenijeli da je Dokins ranije rekao:

"Mislim da je prilično pogubno ulivati djeci stav o svijetu koji uključuje natprirodno - toga ionako imamo".

Sada je za Gardijan rekao da je zabrinut kada se djeca ohrabruju da vjeruju u natprirodno.

"Pitanje da li bajke zaista to čine i sada mislim da vjerovatno ne. Moglo bi biti suprotno". Zapravo mislim da bi moglo biti pozitivnog doprinosa bajki za kritičko mišljenje djeteta... Da li se žabe pretvaraju u prinčeve? Ne! Ali obične priče bi mogle biti istine... Tako da dijete može naučiti iz bajki kako da procijeni mogućnosti", naveo je Dokins.

On je dodao da bajke mogu pomoći djeci da odbace natprirodno kada za to dođe vrijeme.

"Deda Mraz bi mogao biti veoma vrijedna lekcija zato što će dijete naučiti da neke od stvari koje je naučilo nijesu istinite. Zar to nije važna lekcija? Nažalost ne izgleda da to ima željeni efekat u nekim slučajevima, zato što djeca, pošto saznaju da nema Deda Mraza, misteriozno počnu da vjeruju da postoji Bog", rekao je Dokins.

Bonus video: