Učenici OŠ "Pavle Rovinski" pobjednici Prve Lego Lige

Misija FLL- a je da inspiriše mlade ljude da ostvaruju svoje potencijale i snove u nauci i tehnologiji
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2014. 19:32h

Tim „Montebot“, OŠ „Pavle Rovinski“ iz Podgorice, pobjednik je takmičenja Prve Lego Lige (First Lego Ligue Montenegro), koje je danas održano u toj školi.

Pobjednici u kategoriju Robot igra- je tim OŠ “Pavle Rovinski“, a u kategoriju Robot dizajn - tim OŠ „Radojica Perović“ takođe iz Podgorice, u kategoriji Projekat - tim OŠ“ Lovćenski partizanski odred“ sa Cetinja i u kategoriju Suštinske vrijednosti ili Core Values – pobjednik je tim OŠ“ Mileva Lajović Lalatović“, navodi se u saopštenju Ministarstva nauke.

Takmičilo se devet timova , uzrasta od 9 -16. godina, iz šest crnogorskih gradova i to Podgorice, Niksića, Danilovgrada, Cetinja, Bijelog Polja, Bara i Kotora.

Djeca su se takmičila u četiri pomenute kategorije , a najbolji po ukupnom broju bodova u svim kategorijama, prema ocjeni stručnih sudija je tim „Montebot“, koji je ponio nagradu ukupnog pobjednika i koji će u maju ove godine Crnu Goru predstavljati na Evropskom takmičenju, koje se održava u Španiji.

Ovo je prvo takmičenje First Lego Lige u Crnoj Gori u organizaciji Fondacije „Mladi pronalazači Crne Gore“, koja je zaslužna za dobijanje licence za organizaciju nacionalnog takmicenja.

TV Vijesti, Ana Popivoda

Podršku ovom događaju pružili su Domen, kao generalni pokrovitelj, kao i Ministarstvo nauke, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Opština Bar, Prijestonica Cetinje, Opština Bijelo Polje, Mensa Crne Gore, Neckom, Fleka, Elkotim i Telenor, koji je putem Telenor pametne mreže obezbijedio livestream prenos.

"Uspjeh svake zemlje leži u sposobnosti da svoju kulturu transformiše na način da ona postane svijet u kome nauka i tehnologija zauzimaju posebno mjesto, a mladi ljudi sanjaju da postanu naučni i tehnološki lideri” , riječi su Deana Kamena, osnivača Kompanije FIRST, jedne od dvije kompanije koja je stvorila FIRST LEGO League.

Misija FLL- a je da inspiriše mlade ljude da ostvaruju svoje potencijale i snove u nauci i tehnologiji.

Kroz FLL progam oni dobijaju zanimljive zadatke i izazove, na koje kroz timski rad, pod nadzorom mentora, daju inovativna rješenja.

Zadatak-izazov za mlade pronalazače bio je da naprave autonomnog robota od LEGO kockica korišćenjem kompleta LEGO MINDSTORMS.

Timovi stiču poene kreiranjem inovativnih rješenja za problem koji im je postavljen, uz obavezu da se pridržavaju ključnih pravila i prinicipa FLL-a.

Ovogodišnja tema na koju su djeca odgovorila kreativnim rješenjima i pokazala voje vještine bio je NATURE’S FURY ili BIJES PRIRODE, dok je tema za narednu godinu UČIONICA BUDUĆNOSTI, navodi se u saopštenju Ministarstva nauka.

Galerija

Bonus video: