Umro Aleksej Leonov - prvi čovjek koji je izveo svemirsku "šetnju"

Američka NASA je danas prekinula TV-prenos izlaska u svemir dvoje Amerikanaca iz Međunarodne svemirske stanice da bi objavila smrt Leonova
7172 pregleda 5 komentar(a)
Aleksej Leonov, Foto: Twitter/roscosmos
Aleksej Leonov, Foto: Twitter/roscosmos
Ažurirano: 11.10.2019. 17:48h

Sovjetski kosmonaut Aleksej Leonov, prvi čovjek koji je izašao u svemir, a potom bio i komandant prve zajedničke svemirske misije Sovjetskog Saveza i SAD, umro je danas u 86-oj godini.

Aleksej Leonov je umro u Moskvi poslije duge bolesti, rekla je za Frans pres njegova saradnica Natalija Flilimonova.

Uspješno je "šetao" svemirom tokom misije "Voshod dva" 18. marta 1965. godine, i u otvorenom svemiru proveo 12 minuta.

Lebdjenje kosmonauta u svemiru van letjelice se od tada neko vrijeme po njemu nazivalo "leonovanje".

Trebalo je da Leonov bude prvi Sovjet koji se iskrcao na Mjesec, ali misija je otkazana.

Penzionisan je 1991. godine.

Aleksej Leonov
Aleksej Leonov(Foto: Reuters)

Leonov prije 54 godine jeste postao prvi čovjek koji je "šetao" svemirom, ali zamalo da se nije vratio u svoju kapsulu, podsjeća agencija AP.

Američka NASA je danas prekinula TV-prenos izlaska u svemir dvoje Amerikanaca iz Međunarodne svemirske stanice da bi objavila smrt Leonova.

"Počast Leonovu s današnje svemirske šetnje", poručila je Kontrola misija NASA-e iz Hjustona.

AP navodi da je Leonov rođen 1934. godine u velikoj seljačkoj porodici u zapadnom Sibiru i da je njegov otac, kao i bezbrojni sovjetski seljaci, bio uhapšen i otpremljen u logor u doba sovjetskog diktatora Jozefa Visarionoviča Džugašvilija Staljina, ali je uspio da preživi i vrati se porodici.

Budući kosmonaut imao je snažan umjetnički nagon i čak razmišljao da pođe u umjetničku školu prije no što se upisao na kurs za obuku pilota, a kasnije i na Vazduhoplovni fakultet.

Leonov ipak nije odustao od crtanja i čak i kada je letio u svemir, i nosio je olovke u bolji i na letu Apolo-Sojuz, da bi crtao.

U istoriju istraživanja svemira Leonov je ušao 18. marta 1965. godine, kada je izašao iz svoje kapsule "Voshod 2", vezan trakom za nju.

Svemirska "šetnja" je uvijek visoko rizična, ali pionirski poduhvat Leonova je bio posebno uznemirujuć što je objavljeno tek decenijama kasnije.

Njegovo svemirsko odijelo se toliko naduvalo u vakuumu svemira, da nije mogao da uđe u svemirski brod. Morao je da otvori ventil za ispuštanje kiseonika iz svog odijela kako bi mogao da prođe kroz otvor.

Ta 12-minutna svemirska "šetnja" Leonova je za tri mjeseca prethodila prvom takvom poduhvatu američkog kosmonauta, Eda Vajta.

Na svom drugom putovanju u svemir, deset godina kasnije, Leonov je komandovao sovjetskom polovinom tima "Apolo-Sojuz 19", prve zajedničke svemirske misije Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država, izvedene u jeku "Hladnog rata".

"Apolo-Sojuz 19" bio je uvod u međunarodnu saradnju čiji vrhunac je sadašnja svemirska stanica u orbiti Zemlje, navodi AP.

Leonov je maja navršio 85 godina, a nekoliko dana prije, dva ruska člana posade Međunarodne svemirske stanice izašla su u otvoreni prostor, na planiranu svemirsku "šetnju", s naljepnicama u čast Leonova na svojim svemirskim odijelima i time mu iz svemira odala priznanje čestitajući mu rođendan.

Leonov će biti sahranjen u utorak na vojnom memorijalnom groblju kod Moskve, saopštio je "Roskosmos".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je danas izrazio saučešće ruskog predsjednika porodici Leonova rekavši da su se Vladimir Putin i kosmonaut dobro poznavali i često viđali.

"Putin se uvijek divio hrabrosti Leonova i smatra da je on bio izvanredan čovjek", rekao je Peskov za ruske novinske agencije.

Poruke saučešća stižu sa svih krajeva svijeta.

NASA je danas izrazila saučešće porodici Leonova, rekavši da žali zbog njegove smrti.

"Njegov poduhvat u vakuumu svemira započeo je istoriju aktivnosti u slobodnom prostoru koja danas omogućava održavanje Svemirske stanice", navela je NASA na "Tviteru".

Bonus video: