Za manje od 10 godina, srca za presađivanje će biti printana 3D printerima

Naučnici tvrde da će isprintana srca biti spremna za transplantaciju, a već su uspjeli da tom tehnologijom naprave koronarnu arteriju i manje srčane krvne sudove
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2013. 18:29h

Tim američkih naučnika obećava da će u roku od maksimalno deset godina biti moguće štampati ljudska srca 3D printerom.

Stjuart Vilijams sa Univerziteta u Luisvilu tvrdi da je deset godina čak i previše, ali su namjerno ostavili nešto prostora za manevrisanje vremenom.

Oni tvrde da će isprintana srca biti spremna za transplantaciju, a već su uspjeli da tom tehnologijom naprave koronarnu arteriju i manje srčane krvne sudove.

Oni razvijaju poseban 3D štampač za izradu ovakvih vještačkih srca, a njihove studije dovode do zaključka da će se printani sudovi povezivati sa pacijentovim tkivom i tako sastaviti novi krvotok u štampanom tkivu.

Za početak srca će štampati u djelovima, ali vjeruju da će biti u mogućnosti da isprintaju i čitavo srce za samo tri sata. Nakon što srce isprintaju, ono će morati nedjelju dana da sazrijeva prije nego što postane spremno za transplantaciju.

Srca će biti izrađivana na osnovu pacijentovih ćelija koje će biti izvučene iz masnog tkiva, a iz tog razloga je vjerovatnoća da će tijelo odbacivati novo srce jako mala, piše Daily Mail.

Kako su prethodno stručnjaci imali problema s održavanjem isprintanih organa u životu, Vilijams taj problem planira da riješi prirodnim povezivanjem pacijentovih krvnih sudova s onim isprintanim, a krv će zatim dalje obaviti svoj dio posla.

Ovaj tim se nada da će jednog dana 3D printer ljudskih srca biti dio osnovne bolničke opreme, a bez sumnje je da će se njihovim dstignućem spasiti nebrojeni ljudski životi.

Bonus video: