Nema ko da radi remont haubica crnogorske vojske

MO obustavio nabavku remonta glavnog artiljerijskog naoružanja
373 pregleda 24 komentar(a)
haubice, vojska, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
haubice, vojska, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 13.11.2018. 20:42h

Ministarstvo odbrane obustavilo je postupak javne nabavke za remont haubica D-30 iz naoružanja kopnene vojske, vrijedan 150.000 eura, jer nije bilo zainteresovanih ponuđača.

Tender je, inače, rađen po skraćenoj proceduri „zbog iznenadnog kvara i potrebe remonta haubica, a u cilju obezbjeđenja kontinuiteta vojnih vježbi pripadnika Vojske Crne Gore.”

Tenderskom dokumentacijom tražen je generalni remont tri haubice tipa D-30J sa njihovim nišanskim spravama, te remont protivtrzajnog sistema i izravnjača na još tri oruđa ovog tipa.

Ministarstvo je planiralo da taj posao završi u roku od osam mjeseci od dana sklapanja ugovora sa izvođačem, ali nije bilo zainteresovanih firmi.

Haubice D-30 inače, do sada su remontovane u Bosni i Hercegovini, u fabrici Bratstvo iz Novog Travnika, gdje su one svojevremeno i proizvođene po tehnilkoj dokumnetaciji nabavljenoj od Sovjetskog Saveza.

Dvanaest oruđa tipa D-30J i D-30C kalibra 122 milimetra, predstavljaju osnovno artiljerijsko naoružanje Čete za vatrenu podršku Kopnene VCG.

Dugoročnim planom razvoja sistema odbrane do 2025. planiran je remont i modernizacija ovih haubica, kao i zadržavanje u operativnoj upotrebi 12 od ukupno 18 samohodnih višecjevnih lansera raketa M-63/M-94 „plamen” kalibra 128 mm kojima trenutno raspolaže VCG. Vučna haubioca

D-30 konstruisana je u SSSR-u1960-ih, u naoružanje nekadašnje JNA ova artiljerijska oruđa uvedena su 1974. a i danas sa koriste u vojskama većine bivših jugoslovenskih država. Haubica zavisno od vrste projektila koje koristi ima domet od 15 do 17 kilometara.

Inače, Dugoročnim planom razvoja odbrane do 2025. godine za nabavku novog naoružanja i opreme VCG planirano je da bude potrošeno 117 miliona eura, a za infrastrukturne projekte još 20 miliona eura.

Bonus video: