Niko se nije usudio da konkuriše: Propao konkurs za šefa policije, opet?

Dobro upućeni sagovornici “Vijesti” tvrde da je i sada, kao na prethodnom konkursu, bilo zainteresovanih visokopozicioniranih policajaca za direktorsku fotelju

Vesko Damjanović
Vesko Damjanović (Foto: Savo Prelević)

Dok se čeka još koji dan kako bi Uprava za kadrove znala da li je neko možda putem pisma izrazio želju da bude novi direktor policije, gotovo je izvjesno da je propao i drugi konkurs za ovo radno mjesto, koji je juče zvanično zaključen.

Iako je važio za najozbiljnijeg kandidata vršilac dužnosti direktora Uprave policije Vesko Damjanović, kako nam je potvrđeno iz više izvora, ni ovog puta se nije prijavio na oglas za tu funkciju.

Dobro upućeni sagovornici “Vijesti” tvrde da je i sada, kao na prethodnom konkursu, bilo zainteresovanih visokopozicioniranih policajaca za direktorsku fotelju, ali da se niko od njih nije usudio da konkuriše, jer nijesu imali “zeleno svjetlo” da će proći konkurs.

Niko nije imao ni prećutnu saglasnost da se kandiduje i to je razlog zbog čega je konkurs propao, navodi naš sagovornik.

Za izbor direktora nesporno je potrebna politička podrška. Ta funkcija ne podrazumijeva samo da kandidat bude prvi čovjek policije, već ima i svoju političku dimenziju, pošto učestvuje u radu Vijeća za nacionalnu bezbjednost, tako da je u konačnom i sam izbor politička odluka.

Tako kaže i Zakon, jer direktora imenuje Vlada na predlog ministra unutrašnjih poslova.

Mjesto direktora policije nešto više od pet godina pripadalo je Slavku Stojanoviću, kog je za tu funkciju predložio tadašnji ministar Raško Konjević.

No Stojanović za vrijeme svog mandata nije ostvario pohvalne rezultate. Njegov mandat obilježile su mafijaške likvidacije kojih je od februara 2013. godine, kada je na tu funkciju postavljen kao vršilac dužnosti, u Crnoj Gori bilo oko 30-ak.

Stojanović je ostavku podnio posljednjeg dana marta, nakon što su, u nastavku obračuna kotorskih kriminalnih klanova, u strogom centru Podgorice ubijeni Miloš Šaković i slučajna žrtva Radivoje Jovanović.

Samo dva dana prije toga, u Podgorici je, u bombaškom napadu, likvidiran Dražen Čađenović.