Nikog nije briga za pametne satove, ali proizvođači ne odustaju

Prosječna debljina ručnog sata je između osam i 12 milimetara. Sve između šest i osam mm smatra se tankim. Većina pametnih satova deblja je do deset mm
55 pregleda 0 komentar(a)
Samsung Galaxy Gear, Foto: Www.sammobile.com
Samsung Galaxy Gear, Foto: Www.sammobile.com
Ažurirano: 10.07.2014. 10:35h

Zašto pametni satovi još nisu popularni? To pitanje postavili su si i u časopisu Time, čija je redakcija sprovela i malo istraživanje, tokom kojeg su na web lokaciji FindTheBest pratili i upoređivali promet i angažman korisnika za više kategorija proizvoda, od pametnih telefona preko laptopa do printera i procesora.

Ispostavilo se da su posjetioci te web lokacije tri puta češće tražili gadgete specijalizovane za vježbanje i 40 puta više pametne telefone nego pametne satove.

Zašto? Time je ponudio četiri moguća razloga...

Nezgrapni su

Prema podacima WatchStationa, prosječna debljina ručnog sata je između osam i 12 milimetara. Sve između šest i osam mm smatra se tankim. Većina pametnih satova deblja je do deset mm.

Izuzetak su Sonyjev SmartWatch 2 (9 mm), Samsungov Gear Live (8,9 mm), and LG-ev G Watch (9,9 mm). Ali, među satovima se još smatraju krupnijima. A za masovno tržište dizajn i udobnost važniji su od specifikacija i mogućnosti.

Preskupi su

Dok kupci o satovima razmišljaju u skoro isključivo dvije kategorije (vrlo jeftini i vrlo skupi), proizvođači pametnih satova guraju im proizvode u kategoriji koja je između (otprilike u rasponu između 100 i 250 dolara).

Nisu riješeni problemi sa baterijom

Nekoliko pametnih satova može da radi mjesecima sa jednim punjenjem. Skoro svi ostali jedva mogu da izdrže sedmicu dana. Situacija je gora što su ekrani bolji i što je sat pametniji. Drugim riječima, imate još jedan uređaj više koji bi trebalo da punite svako veče. Proizvođači pametnih satova mogu i moraju bolje.

Šta će nam?

Fora su, zgodni su, možemo sa njima ponešto što ne možemo sa pametnim telefonima. Je li to, samo po sebi, dovoljno? Izgleda se da nije. Jednostavno, ne rješavaju ni jedan opipljiv i zaista važan problem.

Bonus video: