Nikšić: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje proslavio 10 godina postojanja

"Fakultet je za svega 10 godina postojanja postao značajna naučno-istraživačka i obrazovna ustanova koja daje nemjerljiv i neizbrisiv doprinos razvoju grada Nikšića, crnogorskog društva i Univerziteta kome pripada, na što smo svi ponosni", kazao je rektor Univerziteta, prof. dr Danilo Nikolić
650 pregleda 2 komentar(a)
10 godina Fakulteta za sport, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
10 godina Fakulteta za sport, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.06.2018. 14:48h

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću prije 10 godina, transformacijom tri studijska programa, fizička kultura, sportsko novinarstvo i sportski treneri, počeo je rad kao samostalna univerzitetska jedinica.

Na svečanoj proslavi organizovanoj povodom desetogodišnjice postojanja, dekan fakulteta, doc. dr Stevo Popović kazao je da je povodom jubileja izašla monografija "Naših prvih 10 godina", gdje je napravljena retrospektiva aktivnosti u poslednjoj deceniji, ali i aktivnosti koje su vezane za katedru fizičke kulture.

Istakao je da je mobilnost studenata, ali i nastavnog osoblja, veoma intezivna, da nastavljaju potpisivanje sporazuma o saradnji sa partnerskim fakultettima u regionu i zemljama Evropske unije.

Podsjetio je da je časopis "Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine" jedini crnogorski časopis koji je indeksiran u dvije najprestižnije indeksne baze – "Web od Science" i "Scopus", da je i "Sport Mont" od ove godine u "Scopus" bazi, a da je novoosnovani "Journal of Antrhopology od Sport and Physical Education" na dobrom putu "da sustigne, a možda i prestigne pomenuta dva časopisa".

"Fakultet je za svega 10 godina postojanja postao značajna naučno-istraživačka i obrazovna ustanova koja daje nemjerljiv i neizbrisiv doprinos razvoju grada Nikšića, crnogorskog društva i Univerziteta kome pripada, na što smo svi ponosni", kazao je rektor Univerziteta, prof. dr Danilo Nikolić.

Prof. dr Duško Bjelica je prije 10 godina imao cilj da od Nikšića napravi mini olimpijski centar regionalnog karaktera i uspio je da zajedno sa saradnicima i studentima ispuni misiju – Fakultet za sport visoko se pozicionirao na ljestvici srodnih fakulteta ne samo u regionu, nego i u Evropi.

"Vizija se rodila na Filozofskom fakultetu gdje nama nije bilo tijesno, gdje smo bili uvaženi kao i svi studijski programi. Međutim, smatrali smo da naša tri studijska programa zaslužuju da imaju svoj fakultet, a ta tri studijska programa su kasnije prerasla u još tri specijalistička, dva master i doktorske studije", kazao je Bjelica.

Kako je priznao nije bilo lako proteklih 10 godina, bilo je dosta otpora, ali i onoga što su sebi dali za cilj a bilo je veće od onoga što su mogli da ostvare. Ipak, sve što je planirano i zacrtano je i ostvareno, naglasio je Bjelica, osim izgradnje fiskulturne dvorane, što nije bilo u njihovoj moći. Ali, i ona je odobrena u javnim radovima urađen je idejni i trenutno se radi izvođački projekat.

"Na ovom fakultetu stasao je izvanredan nastavni kadar. Studenti koji završavaju ovaj fakutet sigurno su osposobljeni za ono gdje treba da rade i sa ponosom mogu reći da su prepoznate naše ambicije koje smo sebi zacrtali i na međunarodnom planu", istakao je Bjelica.

Njemu je na svečanosti uručena zlatna plaketa za izuzetan doprinos u osnivanju i razvoju fakulteta. Plaketu je dobio i Blagoje Đukanović, koji je fakultetu poklonio kolekciju sportskih rekvizita čime je omogućen začetak rada sportskog muzeja. Njegova kolekcija sadrži oko 7.000 sportskih značaka, 500 zastavica, 100 privezaka i isto toliko šalova najboljih sportskih ekipa.

Zahvalnice su uručene i svim dekanima fakulteta Univerziteta Crne Gore, Opštini Nikšić, Crnogorskom olipmijskom komitetu, i Udruženju sportskih novinara Crne Gore.

Priznanja za doprinos koji je uložen u okviru razvoja Centra za dijagnostiku tokom 2017. godine uručena su rukometašici Ani Milačić, karatistima Marini Raković i Mariju Hodžiću, kao i džudisti Danilu Pantiću.

Posebna priznanja dodijeljena su FK "Mladost" iz Podgorice, osvajačima Kupa Crne Gore i FK "Sutjeska" iz Nikšića, šampionima Crne Gore. Posebne plakete su uručene Košarkaškom klubu "Budućnost Voli", kadetskoj košarkaškoj i juniorskoj vaterpolo reprezentaciji Crne Gore, dok su košarkaši Fakulteta za sport, koji su već treću godinu zaredom šampioni Luštica bay Studentske lige, dobili zahvalnice.

Svečanu proslavu obilježila je i dodjela priznanja najboljim studentima – Erolu Vreviću sa fizičke kulture koji ima prosječnu ocjenu 9.33, Bojanu Ratkoviću, studentu odsjeka za sportske trenere sa prosječnom ocjenom 8,04 i Ivani Đuričanin, budućoj sportskoj novinarki, koja ima i najveću prosječnu ocjenu 9,35. Najbolji student na specijalističkim studijama je Ivan Jovančević sa smjera fizička kultura sa prosječnom ocjenom 9,20.

Diplome su dobili i svršeni studenti – Dragan Gvozdenović i Dejan Dragnić, sa studijskog programa sportski treneri, Miloš Radoman, Danilo Palević, Miljan Stanišić, Predrag Ljumović, Neda Vujadinović, Branko Novaković, Radovan Đukić i Ivan Raičević, koji su završili specijalističke primijenjene studije na studijskom programu fizička kultura, kao i Dragan Dubljević, Milorad Šutulović, Mirjana Sekulić i Aleksandar Darković, koji su završili specijalističke primijenjene studije na sportskom menadžmentu.

Diplomu je dobila i Vladimirka Mirković za završene postdiplomske magistarske studije na studijskom programu fizička kultura.

Na proslavi je prikazan film, a u programu su učestvovali hor Muzičke akademije sa Cetinja pod dirigentskom palicom Aleksandre Knežević i duo Predrag Janković (harmonika) i Miran Begić (violina).

Za doprinos razvoju visokog obrazovanja u oblasti sporta i fizičke kulture Fakultet je 18. septembra 2013. dobio najveće opštinsko priznanje, Nagradu oslobođenja Nikšića.

Monografija "Naših prvih 10 godina"

Na monografiji "Naših prvih deset godina" radila je devetočlana ekipa predvođena glavnim i odgovornim urednikom doc. dr Milovanom Ljubojevićem.

"Osnovni cilj Monografije je da najednom mjestu sublimira i ostavi za generacije što dolaze sve ono što je označilo period za nama. Međutim, u samoj izradi smo otišli i korak dalje, pa smo pokušali da ispričamo priču o samim počecima obrazovanja pedagoga fizičke culture u Crnoj Gori, od Više pedagoške škole na Cetinju, preko Pedagoške akademije u Nikšiću, Nastavničkog i Filozofskog fakulteta, do osnivanja Fakulteta za sport", kazao je Ljubojević.

Prema njegovim riječima u Monografiji je prikazano sve ono što je fakultet danas, sa studijskim programima, kapacitetima kojima raspolaže, naučnim i obrazovnim dostignućima, bogatom izdavačkom djelatnošću, značajnim projektima, saradnjom sa institucijama širom Evrope i svijeta. Tu su i imena svih nastavnika i profesora koji su izvodili nastavu u različitim periodima obrazovanja pedagoga fizičke kulture, kao i imena svih diplomiranih studenata od samih početaka obrazovanja ovog kadra.

"Na 185 strana, sa preko 180 fotografija, pokušali smo da prikažemo sve ono što radimo na našem fakultetu, što smo ostvarili i čemu težimo. Nadamo se da će neka druga monografija, povodom nekog drugog jubileja biti prilika za nove informacije i još bolje rezultate", zaključio je Ljubojević.

Galerija

Bonus video: